Traže da se odsele iz zemlje

Nekoliko stotina simpatizera neonacističkih grupa u Grčkoj protestovalo u Atini povodom obilježavanja 560. godišnjice pada Konstantinopola

Nekoliko stotina simpatizera neonacističkih grupa u Grčkoj je protestovalo u Atini povodom obilježavanja 560. godišnjice pada Konstantinopola.
Grupa pripadnika ekstremne desničarske partije "Zlatna zora" uzvikivali su slogane kao što su "Krv, čast i Zlatna zora" i "Grčka pripada samo Grcima".
Nakon govora nekoliko čelnika partija, koji su bili usmjereni protiv Turaka i muslimana, okupljeni demonstranti su se uputili prema parlamentu Grčke gdje su nastavili proteste.
Protestna šetnja koja se tradicionalno održava svake godine prošla je bez većih incidenata.
Podsjećamo, prošle godine je povodom obilježavanja godišnjice pada Konstantinopola grupa grčkih neonacista napalo jednog Pakistanca.
Zbog straha od gubitka podrške Pravoslavne crkve koja igra vrlo značajnu ulogu u grčkoj politici, vladajuća koalicija u zemlji ima podijeljene stavove oko donošenja oštrijih zakona protiv rasizma i ksenofobije.
Prema posljednjem prijedlogu zakona o rasizmu, za govor mržnje i hvaljenje ratnih zločina i genocida predviđene su zatvorske kazne do 3 godine i novčane kazne do 20,000 eura.
Prema navodima međunarodnih organizacija za promociju ljudskih prava i sloboda, partija "Zlatan zora" je najodgovornija za porast nasilja i mržnje prema strancima i muslimanima u toj zemlji.
Inače, ekstremna desničarska grčka organizacija “Zlatna zora” nedavno je zaprijetila da će angažovati 100.000 ljudi kako bi se usprotivila izgradnji džamije u Atini.
Partija "Zlatna zora", koja ima 18 mjesta u državnom parlamentu, poznata je kao ekstremna partija i organizacija koje optužuje imigrante i muslimane za duboku ekonomsku krizu koja potresa Grčku.
U Grčkoj živi oko 500.000 muslimana, uključujući i zajednicu od najmanje 100.000 Grka turske nacionalnosti, koji žive na sjeveroistoku zemlje.
Uprkos brojnim obećanjima, više grčkih vlada još uvijek nije obezbijedilo izgradnju džamije u Atini.
"Zlatna zora" je prvi put ušla u grčki parlament u junu 2012. godine sa sedam posto osvojenih glasova i 18 poslanika, nakon što je zemlja upala u krizu od 2009. godine.