Antimuslimanska liga: Prvo protestovali pa napali džamiju

Nakon antimuslimanskih protesta policija je uhapsila dvojicu muškaraca u gradu Grimsbi na istočnoj obali Engleske, zbog sumnje da su zapalili džamiju. Prema izvještaju policije u požaru niko nije stradao, u isto vrijeme osam džamija je napadnuto u cijeloj zemlji...

Britanija strahuje od islamofobije, koja se poput talasa obrušila na ovu zemlju zbog brutalnog ubistva vojnika Lee Rigby, za koje su ubice tvrdile da je bilo osveta za smrt muslimana širom svijeta.
 
Nakon antimuslimanskih protesta policija je uhapsila dvojicu muškaraca u gradu Grimsbi na istočnoj obali Engleske, zbog sumnje da su zapalili džamiju. Prema izveštaju policije u požaru niko nije stradao.
 
Nedugo prije podmetanja požara pripadnici Antimuslimanskog engleskog odbrambenog saveza demonstrirali su u centru grada što je dovedeno u vezu sa paljenjem džamije.
 
Stotine pristalica ovog udruženja marširalo je i u blizini rezidencije premijera Davida Camerona, pozivajući na proteste širom Velike Britanije. U demonstracijama u Njukaslu u subotu, bijesni navijači skandirali su parole pozivajući muslimane da napuste zemlju.

Prema izvještajima sa telefonske linije za pomoć napadnutim muslimanima u 48 sati poslije ubistva, primljeno je 162 dojave žrtava, koje su prijavile da su ih vrijeđali, napadali ili bacali stvari na njih.

Prije ubistva, ista linija primala je oko pet žalbi dnevno. Prema istom izvoru osam džamija napadnuto je u isto vreme u cijeloj zemlji.

Džamija u Grinsbiju