Obilježena 20. godišnjica Haškog tribunala

ICTY je dao glas hiljadama žrtava i popločao put drugim međunarodnim sudovima, kazala generalna sekretarka Ministarstva vanjskih poslova Holandije Renee Jones-Bos.

Međunarodni tribunal za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Den Haagu danas je obilježio 20. godišnjicu postojanja, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Obilježavanju godišnjice Haškog tribunala prisustvovali su predsjednik Tribunala sudija Theodor Meron, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, predstavnici Ujedinjenih nacija, sudije i uposlenici Tribunala.
U obraćanju prisutnima, Meron je podsjetio da je u proteklih 20 godina postojanja Tribunal obradio 161 predmet, među kojima su procesuirani i visoki vojni i politički dužnosnici.
"Imamo stopostotnu provedbu zakona. Kroz svoja pravila, odluke i presude Tribunal je uspostavio ključnu prednost na polju procesuiranja međunarodnog krivičnog prava. Ta prednost vodila je ne samo Tribunal, već i druge međunarodne sudove, kao i lokalne pravosudne sisteme“, rekao je Meron.
Tokom protekle dvije decenije, posvećena je pažnja uticaju rada Tribunala na ugrožene zajednice. Meron je podsjetio da je usvajanjem Strategije o radu Tribunala 2003. godine pažnja usmjerena na pomoć lokalnom pravosuđu pri razvijanju kapaciteta za nastavak rada Tribunala kroz nacionalno krivično pravo.
"Dvadeset godina nakon osnivanja Tribunala, živimo u novoj eri odgovornosti. Vremenu u kojem međunarodna zajednica može i reagovaće na zločine počinjene u vrijeme mira. Živimo u vremenu gdje se ljudsko dostojanstvo cijeni“, naglasio je Meron, dodavši da međunarodna zajednica može zaustaviti grozote i izvesti odgovorne pred lice pravde.
Predsjednik Haškog tribunala je kazao da sve ono što je ICTY postigao u posljednjih 20 godina ne bi bilo moguće bez onih koji su vjerovali u ideju međunarodnog pravosuđa i radili predano kako bi je proveli u djela. On je zahvalio žrtvama i svjedocima koji su istupili i dali iskaze u procesuiranim slučajevima. Meron je zahvalio i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, Kraljevini Holandiji, članovima međunarodne zajednice, te Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama na njihovom radu i podršci, kao i sudijama i uposlenicima Tribunala na predanom radu.
Generalna sekretarka Ministarstva vanjskih poslova Holandije Renee Jones-Bos podsjetila je da pravila ratovanja postoje otkako postoji rat, ali da ih prije nije imao ko provoditi, niti je postojala institucija koja bi procesuirala ratne zločine.
"Istoriju rata uvijek su pisale žrtve. Svijet je danas drugačije mjesto. Ratnim zločincima se sudi. Osnivanje i uspjesi Međunarodnog tribunala za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviju ključno je u tom pogledu. ICTY je uputio snažno upozorenje svijetu, da oni koji su krivi za ratne zločine neće pobjeći pred licem pravde“, naglasila je Jones-Bos.
Sekretarka Jones-Bos istakla je i kako je Tribunal dao glas hiljadama žrtava, te popločao put drugim međunarodnim sudovima. Za Holandiju, ICTY ima posebno značenje i holandska vlada je veoma ponosna na to što je mogla biti domaćin Tribunala, naglasila je ona.
"Osnivanje ICTY-a i Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Ruandi demonstriralo je ozbiljnu posvećenost međunarodne zajednice da se odgovorni za najveće ratne zločine procesuiraju. ICTY je pokazao da međunarodni sud za ratne zločine može opstati i u praksi“, istakla je pravna savjetnica UN-a Patricia O'Brien, dodavši da je Tribunal značajno doprinio u razvoju međunarodnog prava. Ona je odala počast Holandiji i gradu Haagu za njihov značajan doprinos međunarodnom pravu.