Pet sedmica nakon eksplozije

Hiljade trkača su ipak završili Bostonski maraton i to pet sedmica nakon što su bili prisiljeni razbježati se i napustiti trku zbog eksplozije dvije bombe.

Hiljade trkača ušlo je jučer u cilj pod sloganom: "Ipak ćemo dobiti našu završnicu". 
Trkači su nosili tri američke zastave i jednu kinesku dok su trčali prema cilju, a u znak sjećanja na troje poginulih civila na samom maratonu te na policajca koji je poginuo dan ranije, a kojeg su u razmjeni vatre ubila braća Tsarnaev. 
Kao što je poznato jedan od braće Tsarnaev, Tamerlan, je u bijen u razmjeni vatre s policijom, a drugi Dzhokhar, je kasnije uhapšen. 
Američki mediji su prošle sedmice objavili da je preživjeli Dzhokhar Tsarnaev napisao pismo u kojem je naveo kako su napadi bili odmazda za ratove koje je Amerika vodila u Iraku i Afganistanu, a da su žrtve bile "kolateralna šteta". 
Dzhokhar Tsarnaev se tereti za korištenje oružja za masovno uništenje, kao i za uništavanje imovine, što je rezultiralo smrću. Ukoliko bude osuđen mogao bi se suočiti i sa smrtnom kaznom. 
Trka nazvana OneRun bila je emotivna za sve učesnike, a organizirali smo je da bi odali počast stradalima i svim hitnim i sigurnosnim službama koje su tog dana pomagale, kazala je glasnogovornica maratona Kathleen McGonagle. 
Danas bi još 35 trkača trebalo završiti maraton u Bostonu.