Šesta noć nemira u Švedskoj

Automobili su paljeni šestu uzastopnu noć u predgrađima Stockholma naseljenim imigrantima, uprkos slanju policijskih pojačanja na ulice, a obim nemira bio je manji nego prethodnih dana.

Nemiri su se prvi put dešavali i izvan glavnog grada Švedske, pošto su osobe mlađe dobi palile vozila u još dva grada, Örebrou i Linköpingu, javlja Srna.
Prema podacima vatrogasne službe, u Štokholmu je noćas bilo 70 požara, a noć ranije 90.
SAD i Velika Britanija upozorili su svoje građane da izbjegavaju dijelove gradova zahvaćene nasiljem i da prate lokalne zvanične izvještaje o bezbjednosnoj situaciji.
Nemiri su počeli prije šest dana u Husbiju, predgrađu Štokholma, nakon što je policija ubila starijeg čovjeka koji je na ulici prijetio mačetom.
Juče su štokholmskoj policiji stigli u pomoć specijalno obučeni policajci iz Geteborga i Malmea, koji imaju iskustvo u suzbijanju nemira, prenio je BBC.
Roditelji i lideri lokalnih zajednica obilaze ulice i pokušavaju da urazume izgrednike, a premijer Fredrik Rajnfelt održao je vanredan sastanak sa službama bezbjednosti.
Ministar za integraciju Erik Ulenhag izjavio je da država, na duge staze, mora da stvori pozitivan duh u ovim zajednicama.
U Švedskoj je već pokrenta debata o imigraciji. Stanovnici pogođenih područja kažu da su nemiri reagovanje na diskriminaciju i relativno visoku nezaposlenost među lokalnim stanovništvom.