Istraživanje Gallupa

Najnovije istraživanje Gallupa pokazalo je da većina Amerikanaca vjeruje da se njihova zemlja nalazi u lošem moralnom stanju.

Najnovije istraživanje Gallupa je pokazalo da većina Amerikanaca vjeruje da se njihova zemlja nalazi u lošem moralnom stanju. Tako je 72 posto Amerikanaca kazalo da se pogoršavaju moralne vrijednosti u zemlji, dok 20 posto njih tvrdi da se popravljaju i 6 posto misli da su na istom nivou.
Porast nezadovoljstva u vezi s moralnim stanjem nacije je očigledno među Amerikancima, jer samo 19 posto njih tvrdi da je stanje s američkim moralnim vrijednostima "odlično ili dobro", za razliku od 44 posto njih koji misle da je "slabo" i 36 posto da je "solidno".
Autorica navednog izvještaja Gallupa Alyssa Brown je istakla da je istraživanje Gallupa jasno pokazalo da velika većina Amerikanaca vjeruje kako SAD prolaze kroz ozbiljnu moralnu krizu i moralni debakl.
"Konačni rezultati naše studije su pokazali da svaki sedmi američki državljanin ima negativno mišljenje o moralnim vrijednostima koje vladaju u zemlji", kazala je Brown.
Anketa provedena telefonom s 1.535 odraslih Amerikanaca pokazala je da je negativno mišljenje o moralnom stanju nacije zabilježeno među više od 60 posto kategorija američkih državljana, bez obzira na njihove godišnje prihode, bračni status ili nivo religioznosti.
Također, istraživanje Gallupa je pokazalo da 59 posto Amerikanaca podržava istospolne brakove kao moralno opravdan čin.
Prema istom istraživanju, 91 posto američkih državljana podržava kontrolu rađanja, 68 posto razvod braka, 63 posto seksualne odnose između nevjenčanih partnera, 60 posto vanbračno dijete, i 60 posto upotrebu ljudskog zametka za medicinska istraživanja matičnih stanica.
Gallupova je studija isto tako pokazala da 6 posto Amerikanaca odobrava supružnicima u braku ljubavnu vezu s nekom drugom osobom.
Poligamiju, ili višeženstvo podržava 14 posto američkih državljana, dok 13 posto Amerikanaca podržava "kloniranje ljudskih bića".