Prema pisanju izaelskog portala Haaretz

Izraelski portal Haaretz, koji izvještava na engleskom jeziku, donosi priču o tome kako je muslimanska zajednica pružila financijsku podršku i spasila od zatvaranja sinagogu u Bradfordu na sjeveru Engleske

Izraelski portal Haaretz, koji izvještava na engleskom jeziku, donosi priču o tome kako je muslimanska zajednica pružila financijsku podršku i spasila od zatvaranja sinagogu u Bradfordu na sjeveru Engleske, prenio je dopisnik agencije Anadolija.
Sinagoga u Bradfordu je posljednjih godina izgubila veliki broj vjernika i suočavala se sa ozbiljnim financijskim problemima sve dok muslimanska zajednica u tom gradu nije pružila financijsku podršku jevrejskog zajednici, piše Haaretz.
U gradu, koji je 2010. godine proglašen "otvorenim grad za sve imigrante iz cijelog svijeta, živi značajna zajednica jevreja i muslimana.
Iako je sinagoga samo 500 metara udaljena od džamije, Jevreji i Muslimani u tom gradu nisu imali blisku saradnju.
Prema pisanju Haaretza, to je trajalo sve dok se krov na sinagogi nije počeo obrušavati nakon čega je muslimanska zajednica Bradforda sakupila i donirala novac za obnovu krova sinagoge.
Čelnik sinagoge Rudi Leavor je kazao da je “to veliko djelo i neprocjenjiv poklon od muslimanske zajednice”.
Sinagoga je bila pred zatvaranjem nekoliko puta do sada jer se jevrejska zajednica u Bradfordu svake godine smanjuje i trenutno broji oko 40 porodica.
Međutim, sekretar Muslimanskog vijeća u Bradfordu Zulfi Karim je kazao da je bio šokiran kada je saznao da jevreji zatvaraju sinagogu u tom gradu.
"Odmah sam organizovao ostale muslimane u gradu kako bi pomogli jevrejskoj zajednici da sačuvaju sinagogu. Za samo nekoliko dana smo skupili i donirali im potrebni novac", rekao je Karim.
Istakao je da islam i judaizam imaju mnogo toga zajedničkog oko čega se može graditi jačanje saradnje.
"U obje vjere postoji tradicija pomaganja i solidarisanja kao i snažne vrijednosti u obavljanju posla, porodici i čitavoj zajednici", rekao je Karim.
Nakon što su Muslimani u Bradfordu pomogli jevrejskoj zajednici da sačuvaju sinagogu, grupa Jevreja je po prvi put posjetila džamiju u tom gradu dok je jedna skupina muslimana uzvratila posjetom sinagogi.
Predstavnici dvije vjerske zajednice su se dogovorili da u narednom periodu organizuju međureligijske ručkove u džamiji i sinagogi.
Muslimani i Jevreji Bradforda se nadaju da ovim primjerom solidarisanja mogu biti primjer za saradnju i međusobno poštivanje jevrejskim i muslimanskim zajednicama diljem svijeta.