Putem društvenih mreža

Kontroverzni američki pastor Terry Jones najavio je putem društvenih mreža spaljivanje 2.998 primjeraka svete knjige muslimana, Kur'ana, na 11. septembar ove godine u američkom gradu Tampa.

Na Facebook profilu pastora Jonesa navedeno je će događaj spaljivanja primjeraka Kur'ana biti organizovan u Zapadnoj Tampi, a date su i upute za sve one koji žele prisustvovati događaju.
Međutim, prema pisanju američkih medija, stanovnici navedenog područja ne znaju za najnovije namjere Jonesa.
Hector Cartagna koji već nekoliko godina živi u tom mjestu kazao je da ne zna za palniranje navedenog događaja navodeći da se “vjerovatno radi o nekoj zabuni”.
Također, ni sami simpatizeri i najbliži saradnici pastora Jonesa ne znaju tačno gdje će se održati spaljivanje.
"Još uvijek ne znamo za lokaciju na kojoj će se to organizovati, ali je vjerovatno negdje u Tampi", kazala je Stephanie Sapp, glasnogovornica organizacije “Ustani Ameriko”, koja podržava Jonesa.
Prema američkim medijima, navedeni događaj spaljivanja primjeraka Kur'ana je planiran za 12. godišnjicu napada koji su se desili 11. septembra 2001. godine.
Anti-islamski pastor Jones je istakao da će spaliti 2.998 knjiga Kurana, što je jednako broju žrtava u napadima u SAD-u 2001. godine.
Pastor Jones je u dosadašnjim izjavama medijima tvrdio kako je islam najopasnija prijetnja životu i nacionalnoj sigurnosti u Americi.
Pastor Jones je svjetskoj javnosti poznat i po javnom spaljivanju Kur'ana na desetu godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. septembra. Kontroverzni pastor je 2011. godine spalio kopiju Kur'ana u centru “The Dove World Outreach” u SAD-u što je izazvalo lavinu protesta diljem islamskog svijeta uključujući Afganistan gdje je poginula 21 osoba.
Jones pripada i organizaciji “Media for Christ”, koja uglavnom okuplja ekstremiste iz redova slobodnocrkvenih zajednica, a koja je javnosti poznatija po pripremanju kontroverznog filma “Nevinost muslimana” u septembru prošle godine, koji je izazvao žestoke proteste diljem islamskog svijeta.