Zbog tvrdnje da su servirali "zabranjenu hranu"

"The Washington Post" prenosi da je sud odlučio da McDonald's isplati nadoknadu muslimanskoj zajednici u Michiganu koja je tvrdila da je restoran servirao "halal hranu" koja nije u skladu sa islamskim pravilima.

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) donio je odluku da kompanija McDonald's isplati nadoknadu od 700.000 dolara muslimanskoj zajednici u Michiganu koja je tvrdila da je restoran McDonald'sa servirao hranu pod etiketom "halal" koja nije u skladu sa islamskim vjerskim pravilima, piše američki list "The Washington Post".
Sudija je donio odluku o nagodbi u visini od 700.000 dolara između kompanije McDonald's i članova muslimanske zajednice u Michiganu, koja je podnijela tužbu protiv McDonald'sa tvrdeći da je restoran poznatog lanca brze hrane u Detroitu servirao hranu koja je “zabranjena” muslimanima, a koja je reklamirana kao proizvod u skladu sa šerijatskim pravilima.
Navedeni sudski slučaj se vodi od septembra 2011. godine, kada je kupac Ahmed Ahmed kupio sendvič od piletine iz restorana McDonald's, a potom otkrio da to nije bio halal proizvod.
Prema pisanju "The Washington Posta", sav novac od nagodbe će biti podijeljen Ahmedu, Zdravstvenoj klinici u Detroitu, Arapsko-američkom nacionalnom muzeju u Dearbornu, kao i Ahmedovim advokatima. Međutim, jedan od advokata Majed Moughni kazao je da nije zadovoljan sa visinom nagodbe napomonjući da to neće pomoći onima koji su najviše uvrijeđeni.