Oko 2.600 stanovnika je evakuisano

Poginule najmanje dvije, ranjeno više od 100 osoba, na desetine zgrada oštećeno.

Eksplozija koja se desila u fabrici gnojiva nedaleko od grada Waco, savezna američka država Texas, usmrtila je najmanje dvije osobe, ranila više od 100, te oštetila ili uništila veliki broj zgrada među kojima su škola i starački dom, navode vlasti.
Glasnogovornik Odjela za javnu sigurnost Texasa Dean Wilson kazao je u četvrtak kako je nepoznat broj ljudi izgubilo živote u ogromnoj eksploziji koja je povrijedila više od 100 osoba.
Wilson je kazao kako će trebati vremena prije nego vlasti ustanove tačni crni bilans i stepen oštećenosti zgrada nakon eksplozije u srijedu navečer u mjestu West, 30 kilometara sjeverno od Wacoa.
Nastavak potrage
Istakao je kako su povrijeđeni prebačeni u bolnicu, te da se nastavlja potraga za više osoba, ali je odbio potvrditi broj žrtava.
Eksplozija se desila u 20 sati po lokalnom vremenu (1:00 GMT, četvrtak) u Westu, 130 kilometara južno od Dallasa.
Dispečer teksaške vatrogasne službe kazao je kako se eksplozija desila u srijedu navečer.
Tommy Muska, gradonačelnik Westa, kazao je kako su građevine u  krugu od pet stambenih blokova teško oštećene u eksploziji. Više od 100 osoba je prebačeno u Klinički centar Hillcrest Baptist u Wacu.
Isparenja i dim
Visokopozicionirani zvaničnik kaza je kako je starački dom i većina zgrada u centru grada evakuirana, te da su kuće nedaleko od mjesta nesreće poravnate sa zemljom.
Zrak u gradu je ostao pun isparenja i dima više od dva sata nakon eksplozije, dok je područje oko mjesta detonacije prekriveno komadima drveća, stakla i cigli.
Guverner Rick Perry izdao je saopćenje u kojem se navodi kako je njegov ured „mobilizirao državne resurse kako bi pomogli lokalnim vlastima“ da se nose da ovom nesrećom.
„Pratimo razvoj situacije i sakupljamo informacije koje stalno dolaze povodom ove nesreće“, stoji u saopćenju.
Zvaničnik Bijele kuće kazao je kako je administracija predsjednika Baracka Obame svjesna situacije i kako prati stanje na terenu.
Izvor: Agencije