U napadu u Bostonu

Bombe koje su eksplodirale na Bostonskom maratonu bile su napravljene od pretis lonaca i šrapnela, eksera i metalnih komada, a aktivirane su mobitelom, tvrde američki eksperti. U eksplozijama je poginulo troje, a povrijeđeno najmanje 170 ljudi

U pretis loncima su bili ekseri i oštri metalni komadi koji su nanijeli ozbiljne povrede učesnicima i posmatračima Bostonskog maratona. Doktori tvrde da su pojedinci u svom tijelu imali i po 40 šrapnela.
"Mnogi su zadobili teške povrede, pretežno u donjem dijelu tijela. Rane je napravila detonacija i mali metalni dijelovi koji su se zabili u njihova tijela. Neki pacijenti su imali po 20, 30 pa i 40 metalnih objekata u svom tijelu", rekao je George Velnahos, šef hirurškog odjela bolnice u Massachusettsu. 
FBI nije komentarisao ekplozivne naprave, ali su na mjestu eksplozije pronađeni dijelovi pretis lonaca, što pokazuje da se radi o bombama kućne izrade. Bombe su bile sakrivene crne kese i potom stavljene u kante za smeće.
Pripadnici FBI-a pokušavaju otkriti broj mobitela s kojeg je upućen poziv u trenutku eksplozije jer su bombe aktivirane na taj način.
Američki predsjednik Barack Obama je napad u kojem su život izgubile tri, a povrijeđeno 176 osoba, nazvao terorističkim činom.

Izvor: klix.ba