Myanmar

U sukobima između muslimana i budističkih skupina u naselju Meikhtila u središnjem djelu Mijanmara ubijeno deset osoba.

U sukobima između muslimana i budista u naselju Meikhtila u središnjem djelu Mijanmara ubijeno je deset osoba. 
  
Zvaničnici Mijanmara saopćili su da je jučer došlo do svađe između jednog muslimanskog zlatara i kupaca nakon koje je došlo do sukoba u kojem je smrtno stradalo deset osoba. U sukobu je povrijeđen veliki broj osoba, a znatno su oštećene i tri džamije. 
  
Policija je saopoćila da je pokušala da spriječi sukobe, ali su na kraju morali proglasiti policijski sat od 20 do pet sati po lokalnom vremenu. 
  
Podsjećamo da u Mijanmaru živi oko 90 posto budista i oko četiri posto muslimana. Etničkoj skupini Rohingya muslimana uskraćena su brojna osnovna ljudska prava. 
  
Muslimanima se doslovno zabranjuje svaki izlazak iz pokrajine Rakhine na granici s Bangladešom. Na hiljade njih nastoji brodovima pobjeći u Maleziju i druge države. The "New York Times" prenosi kako ni "najliberalniji politički elementi" u zemlji nemaju sluha za ove ljude. 
  
Pripadnici Rohingya etničke skupine, oko 800.000 do milion njih živi u Mijanmaru i nekoliko stotina hiljada u susjednom Bangladešu. Prema izvještaju UN-a, Rohingya muslimani su jedna od "najprogonjenijih skupina na svijetu".