Kako svijet vidi Amerikance?

Srbija se ove godine našla na listi deset zemalja koje najviše mrze Ameriku, u društvu Irana, Iraka, Jemena, Egipta, Alžira... U istraživanju koje je sproveo "Galup", 57 odsto anketiranih građana Srbije ne odobrava američko liderstvo u svijetu, prenosi Blic.

Negativan stav prema vodećoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država nije zabeležio nikakvo poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, otkriva najnoviji izvještaj “Američkog projekta o globalnom liderstvu”, koji su zajednički sproveli Centar “Meridian international” i “Galup”.
Čak 25 odsto anketiranih u 130 zemalja svijeta negativno je ocjenilo rad administracije američkog predsjednika Obame.
Dok su građani širom svijeta imaju više pozitivan nego negativan stav prema američkom liderstvu, više od 60 anketiranih u čak u sedam zemalja negativno je ocjenilo rad američke administracije. U Pakistanu, taj broj dostiže gotovo 80 odsto. Na američkom sajtu 247wallst.com, na osnovu dobijenih podataka sastavljena je lista deset zemalja koje najviše mrze Ameriku.

10. Srbija

Kada je Kosovo prije nešto više od pet godina proglasilo nezavisnost, Sjedinjene Države su bile među prvim velikim državama koje su ga priznale. Ovaj potez je izazvao gnijev velikog broja Srba i doveo do povlačenja srpskog ambasadora iz SAD.
Ratovi u bivšoj Jugoslaviji prouzrokovali su duboko razmimoilaženje i nasilje u regionu, ali se situacija posljednjih godina promjenila. Do te mjere da je premijer Ivica Dačić u martu izjavio da su Srbi držani u pogrešnom uvjerenju da Kosovo treba da bude dio Srbije.
U skladu sa povećanjem prihvatanja nezavisnosti Kosova, povećano je i prihvatanje američkog liderstva. Oko 20 odsto Srba pozitivno je ocjenilo američko liderstvo u 2012, što je veliki skok u odnosu na 2011, kada je taj procenat iznosio svega 8, i kada je Srbija bila među posljednjima na “Galupovom” indeksu finansijskog blagostanja.
Kako ocjenjuje John Cllifton iz “Galupa”, ovo je barem djelimično posljedica američke podrške u najstojanju Srbije da postane članica EU.

9. Grčka

Državni dug Grčke iznosi 163,3 odsto BDP. Prema podacima MMF-a, ova zemlja ima najveći državni dug na svijetu, ako se izuzme Japan. Poslije izbijanja dužničke krize, pozitivan stav prema SAD rapidno je počeo da opada. Od 2009. do 2012, kako se kriza produbljavala, udeo anketiranog stanovništva koje odobrava američko liderstvo opao je sa 41 na 24 odsto.

8. Jemen

Svega 18 posto anketiranog stanovništva pozitivno se izjasnilo o liderskoj poziciji SAD, dok je 59 odsto iznijelo negativan stav. Za vrijeme administracije predsjednika Obame, udio onih koji podržavaju američko liderstvo ostao je ispod 20 odsto.
Odnosi između SAD i Jemena postali su zategnuti 2008. godine, kada su demonstranti napali američku ambasadu, a u 2012. ambasada je ponovo napadnuta u prestonici Sani, kada su ubijena četiri demonstranta. Jemen ulaže napore za borbu protiv terorizma, a zvaničnici tvrde da SAD ne pomažu vladinim snagama u borbi protiv protivnika.

7. Irak

Udio ispitanika koji podržavaju američko liderstvo dostigao je rekordnih 36 odsto 2010. godine, a sada je pao na svega 22 odsto. Period od marta 2003, kada su američke snage prvi put ušle u Irak i svrgnule Sadama Huseina, pa do decembra 2011, zabilježilo je značajno vojno prisutvo u Iraku. Prema rezultatima nedavno sprovedenog “Galupovog” istraživanja, 42 odsto anketiranih Iračana izjavilo je da se bezbjednosna situacija poboljšala poslije povlačenja američkih snaga.

6. Iran

Čak 61 odsto Iranaca ima negativan stav prema američkom liderstvu, dok ga podržava svega 12 odsto. To je jedan od najnižih procenata na svijetu, ali je ipak blago poboljšanje u odnosu na 2011, kada je samo 9 odsto Iranaca podržavalo američko liderstvo. SAD nemaju diplomatskog predstavnika u iranu od krize sa taocima, koja je uslijedila poslje Islamske revolucije kasnih 70-tih godina.

5. Egipat

Od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine, tenzija između Egipta i SAD je porasla. U decembru 2011. egipatske snage su upale u prostorije 17 nevladinih organizacija, uključujući tri američke agencije koje rade u inostranstvu i promovišu pravo na izbor. Zapadne zemlje, kao što su SAD tvrdili da je ovaj postupak imao za cilj da uguši razvoj demokratije u Egiptu.

4. Liban

Liban leži u posebno nestabilnom dijelu Bliskog istoka, na granici Sirije i Izraela. Sirijski interesi često su uticali libansku domaću i spoljnu politiku. Pored toga, sirijska vojska imala je prisustvo u zemlji od 1976. do 2005. godine. Nedavno, napadi koje je organizovao Hezbolah, doveo je do kratkog vojnog sukoba sa Izraelom 2006. godine, a poznato je da Izrael uživa podršku SAD - a.

3. Alžir

Oko dve trećine Alžirca imali su negativan stav prema SAD. Američki građani u Alžiru su konstantno izloženi nasilju. Tri Amerikanca su ubijena nakon što su teroristi upali u jedan gasovod i držali zaposlene kao taoce. Ukupno 38 radnika iz različitih zemalja su ubijeni u tom napadu.

2. Palestina

Palestinci su dugo imali neprijateljske stavove prema Amerikancima zbog diplomatskog odnosa sa Izraelom. Krajem 2012. godine UN je usvojila rezoluciju kojom priznaje Palestinu. Sjedinjene Države su glasale protiv rezolucije, zajedno sa još osam drugih država, uključujući i Izrael. Nakon glasanja, članovi Kongresa pozvala je na zatvaranje američko sjedište palestinske oslobodilačke organizacije u Vašingtonu.

1. Pakistan

Pakistansko neodobravanje američke politike porastao je na 79 posto. Za ovolike antipatije je jednim dijelom kriv i anti islamski film koji je snimljen u SAD - u, ali i ubistvo Osame Bin Ladena, kao i činjenica da su amerikanci organizovali njegovo ubistvo na njihovoj teritoriji.