Nema ni pregovora niti dogovora

Sevilja, jedan od gradova - arhitektonskih dragulja Španije, preplavljena je sa 5.000 tona smeća koje se na ulicama gomila od prošle nedjelje zbog štrajka zaposlenika komunalnih službi koji se protive smanjenju plaća.

Gomile plastičnih kesa smeća su dostigle visinu od dva metra, sanduci, kartonske kutije i gomile šuta prostrli su se ulicama glavnog grada Andaluzije sa 700.000 stanovnika, na jugu Španije, na nekim mjestima čak sprječavajući kretanje i vozila, i pješaka, javljaju agencije. 
Taj štrajk, jedan od mnogih koji ilustruju finansijske teškoće španskih gradova, počeo je 27. januara, zbog spora rukovodstva i osoblja opštinskog preduzeća za odnošenje smeća. 
Spore se oko primjene sporazuma iz 2012. koji predviđa smanjenje plaća za pet posto, što zaposleni smatraju pretjeranim. 
Smanjenje plaća je neophodno "da bi kompanija bila profitabilnija", poručila je služba gradonačelnika. 
"Imamo sreće da je hladno. Smrdi, ali još nije nepodnošljivo. Za sada je problem to što je slika grada loša. Ali, ako vrijeme otopli, nastaće pakao", rekao je Fransisco Velasco, predsjednik Saveza udruženja stanovnika Sevilje.
Poslije osam dana štrajka, nema dogovora, ni pregovora. 
Gradsko vijeće Sevilje je u nedjelju najavilo da će osloboditi stanovnike takse za odnošenje smeća tokom štrajka. 
Stotinak kontejnera za smeće je zapaljeno posljednjih dana, za šta policija optužuje štrajkače - službenike opštinskog preduzeća, dok njihov radnički savjet to negira i tvrdi da neko želi da ih oblati.