Odobreni strožiji zakoni

Indijski predsjednik je odobrio strožije kazne za silovatelje uključujući i smrtnu kaznu nakon višestrukog silovanja 23-godišnje studentice zbog čega su izbili masovni protesti.

Predsjednik Pranab Mukherjee odobrio je u nedjelju zakone protiv silovanja koje je preporučila vlada, podsjetio je BBC.
Na suđenje u subotu, pet muškaraca su se izjasnili nevinim za silovanje studentice na autobusu u decembru u New Delhiju.
Brutalno višestruko silovanje izazvalo je bijes javnosti u Indiji i šire.
"Indijski predsjednik je dao odobrenje za sprovođenje zakona protiv zločina nad ženama. Zakoni će odmah stupiti na snagu", rekao je viši zvaničnik iz predsjednikovog ureda za AFP.
Komisija koju je formirala vlada revidirala je zakone koji se tiču seksualnih zločina u zemlji i vlada je preporučila strožije zakone nakon silovanja studentice.
Komisija je pozvala na brža suđenja i duže izdržavanje kazni za silovatelje, ali ne i na sprovođenje smrtne kazne.
Indija sprovodi smrtnu kaznu samo u veoma rijetkim slučajevima. U novembru je objesila jedinog preživjelog u terorističkim napadima u Mumbaiju 2008. godine, a prije toga je smrtna kazna izvršena osam godina ranije.
Međutim, prema novom zakonu, smrtna kazna će biti izvršena u slučajevima silovanja koji vode do smrti ili zbog kojeg žrtva ostane "u dugotrajnom vegetativnom stanju".
Prema tim promjenama, minimalna kazna za višestruko silovanje, silovanje maloljetnice, silovanje od strane policajca ili druge osobe od autoriteta bit će udvostručena sa sadašnjih 10 godina na 20 godina zatvora. Kazna će moći biti i produžena na doživotnu bez mogućnosti pomilovanja.
Prema postojećem zakonu, silovatelji mogu biti osuđeni na sedam do 10 godina zatvora.
Prema novim zakonima također će biti kažnjavani za prijestupe poput voajerizma, uhođenja i napada bacanjem kiseline na žrtvu.