Nije teško procijeniti razloge

Mali je jedna od vodećih zemalja kada su u pitanju rezerve zlata, ali tamošnja industrijska podloga je nedostatna za eksploataciju i preradu tog metala, tako da nije teško procijeniti razloge trenutnih napada na tu zemlju, izjavio je u subotu turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

"Zašto napadaju na Mali? Dragi prijatelji, Mali je jedna od vodećih zemalja prema podzemnim rezervama zlata, ali ljudi u toj zemlji ne znaju kako da ga eksploatišu i prerađuju", rekao je Erdogan.
Sredstvima koja su utrošena u borbu protiv terorizma u Turskoj, mogla je biti izgrađena još snažnija država, tako da to pitanje vrlo brzo mora biti riješeno, izjavio je premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u svom govoru na obilježavanju 130. godišnjice od osnivanja Marmara Univerziteta u Istanbulu, gdje mu je u okviru ceremonije dodijeljen i počasni doktorat, javio je novinar agencije Anadolija.
"Uzdizati jedan narod iznad drugog, ponašati se kao da je jedan narod važniji od drugog, u prvom redu je nepoštivanje ove zemlje u kojoj živimo. To je nepoštivanje Turske. Takvo ponašanje je izdaja temelja naše zemlje", poručio je Erdogan, oštro kritikujući sve navode kojima se narodi u Turskoj, kako je rekao, "dijele prema vrijednosti".
Erdogan je dodao kako su mezarja palih boraca diljem Turske, najveća prepreka separatizmu i idejama o disoluciji.
"Naši šehidi i šehitluci najveća su prepreka separatizmu. Najbolji primjer tome su naši šehidi pali na Čanakkaleu. Oni koji misle da je neki narod bitniji od drugog neka odu tamo i pogledaju ta mezarja", pojasnio je Erdogan aludirajući na činjenicu da je u toku turske oslobodilačke borbe život izgubilo hiljade vojnika porijeklom iz brojnih zemalja diljem svijeta.

Riješiti pitanje terorizma

Premijer Erdogan je ukazao na važnost što skorijeg riješenja pitanja terorizma u zemlji.
"Najprije da riješimo pitanje terorizma. Moramo pažljivo pratiti čitav proces rješenja tog pitanja. Sredstva utrošena na borbu protiv terorizma mogla su biti iskorištena za gradnju jače i naprednije države", ponovio je on.