Zatvor Uribana

Najmanje 50 osoba je izgubilo život u zatvorskoj pobuni na zapadu Venecuele. Prema riječima ministra za pravosuđe Irisa Varele, pobuna je počela nakon što je lokalna televizija objavila vijest da je u zatvor Uribana u Barquisimentu stigla vojska kako bi tražila skriveno oružje.

Ruy Medina, direktor obližnje bolnice, je rekao da je u pobuni povrijeđeno preko 90 osoba te da je većina rana nanesena vatrenim oružjem, prenosi BBC.
Među više od 50 poginulih osoba, pored zatvorenika, ima i nekoliko stražara i drugih radnika zatvora.
Carlos Nieto Palma, koordinator nevladine organizacije "Prozor u slobodu" koja se bori za prava venecuelanskih zatvorenika, je rekao da će se broj poginulih najvjerovatnije povećati.
"Ono što je u ostalim zatvorima normalna procedura ovdje se pretvorilo u bitku između nacionalne garde i zatvorenika", kazao je Palma.
Palma je dodao i to da je, prema broju incidenata, zatvor Uribana najopasniji u cijeloj zemlji. Zatvori u Venecueli su uvijek prenapućeni, a u njima se trguje oružjem i drogom.
Prema nekim izvještajima su zatvorenici, zahvaljujući vijestima lokalne televizije, naoružani čekali nacionalnu gardu koja je trebala tražiti skriveno oružje.