Traži se istraga UN-a

Mreža građevina, puteva i čudnih linija koju je servis Google Earth otkrio u prostranstvima Sjeverne Koreje mogla bi predstavljati kompleks logora u kojima već 50 godina robijaju politički zatvorenici i neprijatelji režima, uvjereni su aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Pripadnici ovih grupa pokušavaju natjerati Ujedinjene nacije da pokrenu međunarodnu istragu o, kako kažu, dramatičnom kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji. Tvrde da je u zatvorima završilo oko 200.000 ljudi koji se nisu slagali sa režimom Pyongyanha, prenosi Telegraph.
Pyongyang insistira da takvi logori ne postoje i da su ove priče samo strana propaganda, ali snimci visoke rezolucije obaraju te tvrdnje.
Komitet za ljudska prava Sjeverne Koreje 18. januara je objavio da je u Kaechonu u provinciji Južni Pyongan otkriven novi logor. Do tih saznanja došli su uz pomoć snimaka Google Eartha, koji su pokazali da je kamp novoizgrađen jer ga na Googleu nije bilo u decembru 2006.
Otkrivena je ograda kampa duga 20 kilometara, kao i brojne građevine.
Analitičar Curtis Melvin zaključuje da rudnik koji je također ograđen nije u funkciji.
Malo je Koreanaca koji su uspjeli pobjeći iz ovih logora, a oni koji su to učinili svjedočili su o strašnim patnjama, piše Telegraph. Zatvorenici koji tu mogu ostati i doživotno, zajedno sa tri generacije članova svoje porodice, da bi preživjeli često moraju da jedu pacove i kukuruz iz životinjskog izmeta.
Aktivisti za ljudska prava kažu da najveći broj zatvorenika umre od neuhranjenosti, a ostali pate od bolesti i proživljavaju seksualno zlostavljanje i mučenje. Muškarci, žene i djeca rade i po 16 sati dnevno u opasnim uslovima, najčešće u rudnicima i pilanama.
Svi oni koji jednom dođu ovdje rijetko imaju priliku da odu, a svaki pokušaj bijega kažnjava se egzekucijom.