Dijelili glasačke listiće!?

Kontroverza i strah je zavladalo njemačkim gradom Kielom nad gradskim izborima gdje partija CDU predvode uspješni migranti.

Šefica CDU-a Wieslawa Muszynski, prema podacima koje je objavila konkurentska partija, iza sebe ima Albance Kosova.

Gospođa sipred Gradskog vijeća Kristina Herbst je pojasnila da su glasovi falsifikovani te da je ona vidjela neko poznate osobe iz "Klana Kosovara" kako su oni popunjavali po dva tri glasačka listića, čime su povećali broj glasova CDU-a.

Predsjednik ovih glasanja Witt je kritikovao gospođu Herbst objasnivši joj "da se trebala više pozabaviti organizacijom glasačkih listića, njihovom kontrolom kao i kompjuterskom kontrolom. Iz ovoga proizilazi da gospođa Witt nije bila u mogućnosti da sama kontroliše sve glasačke kutije".

"Vidio sam i ja neke od sudionika koji su tokom glasanja dijelili glasačke listiće, međutim ne mogu reći da su oni popunjavali po dva ili tri glasačka listića", rekao je Witt, piše Ina, prenosi portal "Indeksonline".

Predsjednik CDU partije Thomas Stritzl je objasnio da je to nepošteno i zahtijeva da se izbori ponove.

Savjetnik za migracije Cetin Yldirim pojašnjava da u Kielu žive blizu 44.000 njemačkih državljana s imigrantskim korijenima i da ovi imigranti ni na koji način ne smiju pasti pod vođstvom CSU parije.

Yldirim također objašnjava da je sretan kada u političkoj administraciji grada dolaze nova lica koja imaju imigrantske korijene.