EU nadnacionalna superdržava

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz danas je oštro kritikovao britanskog premijera Davida Camerona zbog namjere da raspiše referendum i založio se za transformaciju Evropske unije u nadnacionalnu superdržavu.

Schulz je rekao da je ta ideja "opasna" i da bi mogla da otvori Pandorinu kutiju jer bi druge zemlje vjerovatno slijedile britanski primjer.
Istovremeno, on je priznao da su mnoge kritike koje je Cameron juče izneo u govoru opravdane.
"Moramo da radimo bolje", rekao je on i naveo da su osnovne boljke EU demokratski deficit, socijalna nejednakost i netransparentnost institucija.
Schulz je istakao da nijedna članica EU nije sama za sebe dovoljno jaka da se izbori sa izazovima kao što su klimatske promjene, imigracija i ekonomska kriza, i da je rješenje tih problema u produbljivanji evropskih integracija.
"Imaćemo jednog dana 'Sjedinjene Evropske Države'", kazao je Schulz i dodao da je stvaranje takve strukture "moguće i neophodno".
On je, medjutim istakao da takva superdržava neće biti "oslonac za topljenje nacionalnih identiteta".
"Nećemo od Njemaca praviti Teksašane, a od Francuske Kaliforniju", obećao je Schulz, uz napomenu da je šarolikost evropskih identiteta jedno od najvećih preimućstava EU.