David Cameron

Britanski premijer David Cameron predložit će da nakon izbora 2015. godine bude održan referendum na kojem će se građani te zemlje izjasniti da li su za ostanak u EU.

Cameron će danas u obraćanju u Londonu izraziti želju za ponovne pregovore o uslovima britanskog članstva, jer je "razočarenje javnosti EU na najvišem nivou". 
Prema ranije objavljenim izvodima iz govora, Cameron će istaći da će njegova Konzervativna stranka pitanje referenduma uvrstiti u svojoj kampanji za opšte izbore koji se u Velikoj Britaniji održavaju za dvije godine.
"U narednom manifestu Konzervativne stranke 2015. godine od britanskog naroda biće zatraženo da daju mandat vladi u novom sazivu da pregovara o novom dogovoru sa našim evropskim partnerima. Kada pregovorima dođemo do novog dogovora, britanskom narodu dat ćemo veoma jednostavan izbor da li žele da ostanu u evropskom bloku pod novim uslovima ili da u potpunosti izađu iz članstva", navodi se u Cameronovom govoru. 
Cameron će najaviti da će u prvoj polovini 2015. godine biti održan referendum ukoliko konzervativna vlada bude osvojila apsolutnu većinu. 
Britanski premijer izrazit će uvjerenje da je neophodan referendum o članstvu u evropskom bloku, koji se u sadašnjem obliku nameće u život Britanaca.
Šef britanske vlade reći će da shvata one koji su nestrpljivi da se referendum o ostanku ili izlasku iz EU odmah održi, ali je insistirao da "momenat za tako nešto još nije odgovarajući".
Cameron je trebao da održi govor krajem prošle sedmice u Amsterdamu, ali je odgođen zbog talačke krize u gasnom postrojenju u Alžiru.