U dugoočekivanom govoru o EU

Uprkos kritikama iz Evropske unije, Cameron je Britancima obećao referendum o izlasku iz tog bloka 2017. godine.

Britanski premijer David Cameron obećao je u srijedu da će, ukoliko na općim izborima 2015. godine pobjede njegovi konzervativci, do 2017. godine biti sazvan referendum o izlasku zemlje iz EU.
Cameron je, u dugoočekivanom govoru o EU, održanom u finansijskom centru Londona, upozorio da bi Britanija mogla da istupi iz članstva ukoliko EU ne provede korjenite reforme.
On je tako okončao višemjesečne spekulacije, zanemarivši upozorenja da bi referendum mogao da ugrozi diplomatske i ekonomske izglede Britanije i otuđi je od saveznika, izvijestio je Reuters.
Cameron je kazao da Britanija ne želi da digne most između Otoka i kontinenta niti da se povuče iz svijeta, ali da se javnost osvjestila po pitanju EU.

Male šanse

"Vrijeme je za britanski narod da kaže šta misli. Vreme je da riješimo pitanje Britanije i Evrope", rekao je on.
"Kada budemo pregovorali o novom rješenju, omogućićemo britanskom narodu da se na referendumu izjasni da li želi da ostane u EU pod novim uvjetima. To će biti referendum za ili protiv."
Navodeći probleme eurozone i "krizu evropskih nadležnosti", Cameron je rekao: "Ako se ne suočimo sa ovim izazovima, postoji opasnost od urušavanja Evrope i britanski narod će se zaputiti ka izlazu."
Također je rekao da je vjerovatnije da će Velika Britanija izaći iz EU ukoliko se referendum bude izbjegavao.
Ipak, mogućnost ovog referenduma je mala, pošto njegova stranka nema velike šanse na izborima 2015. godine.
Cameronova obećanja i opcije blažih veza umjesto potpunog članstva su kritizirane iz Evropske unije, čiji su zvaničnici već upozorili da se blok ne može tretirati kao „jelovnik po narudžbi“, iz kojeg se mogu birati uvjeti članstva.
SAD je rekla da od Britanije želi da ostane unutar Unije, „jakog glasa“.
Britanski premijer je ovaj govor trebalo da održi u Amsterdamu prošlog petka, ali je morao da ga odgodi zbog talačke krize u gasnom postrojenju u Alžiru. 
Cameron je pod sve većim pritiskom euroskeptika u okviru njegove Konzervativne partije, koji od njega traže da se suprotstavi Evropi.
Rezultati nedavnih anketa pokazuju da su Britanci za izlazak zemlje iz EU, jer smatraju da se Brisel miješa u unutrašnja pitanja i da se razbacuje novcem u vrijeme kada se uvode mjere štednje.
Izvor: Al Jazeera