Tajland

Urednik tajlandskih novina osuđen je na deset godina zatvora u srijedu jer je uvrijedio kraljevsku porodicu prema drakonskim zakonima uvrede veličanstva.

Somyot Prueksakasemsuk, urednik Glasa potlačenih, novina posvećenih samoprognanom bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri, proglašen je krivim zbog objavljivanja članaka u kojima se vrijeđa kralj Bhumibol Adulyadej 2010. godine.
U novinskim člancima se kritikuje uloga "fiktivnog lika koji nalikuje kralju", navodi u izvještaju iz jula 2011. javni tužilac.
Rasprave o ulozi monarhije u Tajlandu su zabranjene, javio je Reuters.
"Optuženi novinar, koji je imao dužnost da provjeri istinitost činjenica u člancima prije nego što ih objavi, i pored toga što je znao da se u njima vrijeđa monarhija dozvolio je njihovo objavljivanja", rekao je sudija.
Somyot je osuđen na dodatnu godinu dana zatvora zbog još jednog slučaja vrijeđanja.
On je uhapšen na osnovu optužbe za uvredu veličanstva za vrijeme mandata premijera Abhisita Vejjajiva.
Trenutna premijerka Yingluck Shinawatra, Thaksinova sestra, obećala je tokom svoje kampanje 2011. da će izmijeniti zakon, ali je promijenila stav nakon dolaska na vlast.
Organizacije za ljudska prava tvrde da zakon uvrede veličanstva koristi kraljevska elita Tajlanda kako bi ušutkala političke protivnike.