Izrael

Aktuelni premijer Izraela i lider Likud partije Benyamin Netanyahu, proglasio je pobjedu na jučerašnjim izborima, a desničarski blok koji je formirao sa partijom aktuelnog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, osvojio je 31 poslaničko mjesto, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Kako je saopštila Centralna izborna komisija Izraela, prebrojano je više od 90 posto glasova, a koalicija sa Netanyahuom na čelu izgubila je značajan broj poslaničkih mjesta.
Pema dosada objavljenim neslužbenim rezultatima, 11 izraelskih partija će se naći u parlamentu, a vladajući desničarski blok premijera Natenyahua bi mogao sa 42, pasti na 31 poslaničko mjesto.
Birači su na biračkim mjestima bili najčešće vođeni zabrinutošću za nacionalnu sigurnost, a iznenađenje jučerašnjih parlamentarnih izbora u Izraelu je sekularistička ljevičarska Yesh Atid partija kojoj su ankete davale maksimalno 11, a po svemu sudeći će imati najmanje 19 zastupnika u izraelskom parlamentu Knesetu.
Aktuelni premijer izraela i lider Likud partije Natenyahu se obratio svojim pristalicama u zgradi centrale partije, a njegovo obraćanje je pratilo najmanje 200 domaćih i stranih novinara. Zajedno sa premijerom Natenyahuom bio je i njegov koalicioni partner Avigdor Liberman.
„Ponosan sam na demokraciju Izraela i na to što sam premijer ove zemlje. Izraelski narod želi da nastavim obnašati funkciju premijera zemlje“, poručio je Natenyahu.
Ističući neophodnost jedinstva svih Izraelaca, Natenyahu je kazao da je prvi zadatak nove vlasti da spriječi razvoj nuklearnog oružja u Iranu.