Najsmrtonosnija vodena površina na svijetu

Jezero Viktorija koje se prostire na površini od 70.000 kvadratnih kilometara između Ugande, Tanzanije i Kenije, predstavlja drugi najveći izvor svježe vode na svijetu i najveće je svoje vrste u Africi, ali prema lokalnim zvaničnicima, skoro 5.000 ljudi svake godine na njemu pogine.

Veliki broj poginulih žrtava od jezera čini "najopasniju vodenu površinu po kvadratnom kilometru".

"Veoma je opasno. Nalazite se na površini, a ne znate dubinu mjesta iznad kojeg ste. Čak i ako znate da plivate, to vam ne može mnogo pomoći", govori Sam Kabonga, ribar iz Bugale.

Dodaje da ne može svaki ribar sebi priuštiti pojas ili jaknu za spasavanje. U isto vrijeme, njihovi mali i često dotrajali čamci lako mogu nestati u vrtložnim talasima koji se formiraju na jezeru zbog njegove čudne mikroklime.

"Ima slučajeva da, kada krenete na jezero, vrijeme bude tiho i mirno, a kada stignete na sredinu jezera, odjednom počne vjetar, kiša, oblaci se navuku...", govori Kabonga.
 
Meteorolog iz Ugande Kalid Muvembe objašnjava razloge zbog kojih je ovo jezero toliko opasno.

"Zbog toga što je jezero uglavnom toplo i ima dosta vlage, proizvodi se velika konvektivna potencijalna energija, koja stvara oblačnost, a koja, opet, dovodi do olujnih grmljavina koje ponekada mogu biti veoma opasne", kaže Muvembe.

Radi zaštite ljudi, počela je probna akcija u kojoj se lokalnom stanovništvu svakodnevno na mobilne telefone šalju poruke sa podacima o vremenskim uslovima.