Otkazani letovi

Obilne snježne padavine i ledena kiša pogodile su velike dijelove Evrope i izazvale brojne probleme kako za vazdušni, tako i za drumski i željeznički saobraćaj u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

U sudarima na putevima u Francuskoj tokom vikenda poginulo je sedam osoba, a debljina snježnog pokrivača je u pojedinim oblastima dostigla 20 centimetara, javila je agencija France Presse.
Zbog snijega je na aerodromima Charles de Gaulle i Orly otkazano oko 40 posto letova, dok su pojedini aerodromi u zemlji potpuno zatvoreni.
Saobraćaj na frankfurtskom aerodromu u nedjelju popodne je potpuno stao na tri i po sata zbog ledene kiše koja je okovala piste, a otkazano je na stotine letova, dok su avioni koji je trebalo da slete u Frankfurt preusmjereni na druge aerodrome.
Nakon što su ekipe oko 20 sati uspjele da odmrznu piste, saobraćaj je ponovo uspostavljen, ali znatno smanjenim intenzitetom.
Londonski aerodrom Heathrowu zbog snijega i slabe vidljivosti otkazao je u nedjelju 260 letova, odnosno 20 posto ukupnog broja svakodnevnih letova.
Meteorolozi i u cijeloj Velikoj Britaniji najavljuju snježne padavine tokom cijele naredne nedjelje.