Buran Kongres bugarskih Turaka

Ljutvi Mestan, novi je lider političke formacije bugarskih Turaka Pokreta za prava i slobode (PPS), odlučili su delegati na današnjem kongresu, na kojem je napadnut dosadašnji predsjednik Ahmet Dogan.

Dogan, koji je ranije saopštio da se nakon 23 godine povlači sa čela stranke, izabran je za počasnog predsjednika PPS-a.
Dogana je danas tokom njegovog obraćanja na Osmom kongresu partije u Sofiji napao delegat dvadesetpetogodišnji Oktaj Mehmedov koji je izašao na govornicu sa uperenim pišteljem ka Doganovoj glavi.
U tom trenutku pištolj je zaglavio, a Dogan je odgurnuo napadača, koji nije uspio da izvrši napad. Direktor bugarske policije Valeri Jordanov izjavio je da je napadač na lidera PPS-a koristio signalno-zvučne metke.
"Ekspertiza koja je izvršena na tri metka, koliko je pronađeno u pištolju, pokazala je da su dva metka signalno-zvučna, koji su napunjeni samo barutom i koriste se za postizanje zvučnog efekta. Treći metak je 'tehnički piper', koji se koristi kod zaštite od životinja“, pojasnio je Jordanov. 
Mestan je do sada bio zamjenik predsjednika PPS i u četiri mandata narodni poslanik i predsjednik parlamentarne grupe. Rođen je 1960. godine, a završio je bugarsku filologiju i pravo.
Komisija za lustraciju saopštila je 2007. godine da je Mestan bio saradnik bivših tajnih komunističkih službi pod pseudonimom Pavel.
PPS je treća po snazi politička formacija u bugarskom Narodnom sobranju.

Izvor: Klix.ba