Mjesec dana od masakra

Prije mjesec dana osnovna škola Sandy Hook u Newtownu bila je poprište velike tragedije koja je odnijela živote 20 mališana i šestero nastavnika.

Nikome normalnom nije i nikada neće biti jasno kako je pomahnitali Adam Lanza mogao bezosjećajno ubiti nevinu djecu i njihove nastavnike. Mjesec dana kasnije, tuga roditelja je velika kao i onog dana kada se masakr desio. Oni su u ponedjeljak obilježili tužnih mjesec dana otkako su im njihova djeca iznenada i na okrutan način oduzeta. 
U rukama su držali fotografije svoje nasmiješene djece i sa suzama u očima pozvali vlasti da pothitno poduzmu mjere kako bi se prevenirale slične tragedije. 
"Teško je danas biti ovdje. Nekad mi se čini kao da je sve bilo jučer, a nekada kao da je prošlo mnogo godina. Svako jutro očekujem svog sina da mi se uvuče u krevet prije odlaska u školu i zagrli me. Teško je vjerovati da ga nema", kazala je Nicole Hockley, čiji sin Dylan je bio Lanzina meta. 
I ostali roditelji držali su u rukama fotografije svoje ubijene djece poručivši da neće dozvoliti da njihovim gradom zavlada mržnja.
"Naša srca su slomljena, ali naš duh nije. Kako bismo na pravi način odali počast djeci koja su izgubila svoje živote, borit ćemo se i utjecati na vlasti da što prije poduzmu potrebne mjere i spriječe oružano nasilje", poručili su roditelji. 
Potpredsjednik SAD Joe Biden trebao bi ove sedmice predstaviti popis preporuka za borbu protiv oružanog nasilja.