Stabilizacija reda

Zvaničnici su jučer izjavili da svi članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija podržavaju vojnu intervenciju Francuske protiv islamističkih pobunjenika u Maliju. Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je rekao kako se nada da će ova intervencija pomoći u stabilizaciji konstitutivnog reda i teritorijalnog integriteta ove afričke zemlje.

Hiljade afričkih trupa su u pripravnosti i čekaju da se priključe malijskim i francuskim snagama u borbi protiv pobunjenika. Francuska je intervenisala u petak, kada su pobunjenici počeli napredovati ka jugu.
Jučer su se u New Yorku sastali svi članovi Vijeća sigurnosti na zahtjev Francuske. Nakon sastanka, francuski ambasador pri UN-u Gerard Araud je rekao da njegova zemlja ima podršku ostalih 14 članova vijeća. Također je dodao da Francuska želi što prije rasporediti snage Zapadne Afrike. Snage će biti raspoređene prema rezoluciji 2085 Vijeća sigurnosti UN-a, koja je donesena u decembru prošle godine i prema kojoj se daje dozvola grupi od 3.000 vojnika pod afričkim vodstvom da intervenišu u Maliju tokom ove godine ukoliko ne bude postignuto mirno rješenje, prenosi BBC.
"Afričke trupe u Maliju očekujemo u narednim danima ili sedmicama. Nigerijski komandant, koji će voditi tu misiju, je već tamo", kazao je Araud.
Laurant Fabius, francuski ministar vanjskih poslova, je rekao da će snage Zapadne Afrike biti sačinjene od 600 Nigerijaca, 500 vojnika iz Nigera, Burkine Faso, Togoa i Senegala te 300 vojnika iz Benina.
Prema izjavama francuskih zvaničnika, njihovi zračni napadi su potisnuli islamiste koji su preuzeli kontrolu nad sjeverom ove zemlje prošle godine. U Maliju se trenutno nalazi oko 550 francuskih vojnika koji su raspoređeni po gradovima Mopti i Bamako. U narednim danima će se taj broj povećati na 2.500.
U međuvremenu je Alžir zatvorio svoju granicu sa Malijem.