Sidnej

Policija u Sidneju uhapsila je oca i sina koji se sumnjiče da su izazvali jedan od požara u Australiji, gdje se vatrogasci i dalje bore s vatrenom stihijom.

Otac i sin, koje je policija uhapsila kasno sinoć po lokalnom vremenu, namjerno su zapalili objekat kako bi uništili laboratoriju za proizvodnju droge, skrivenu u gustom rastinju Plavih planina, prenjela je agencija Reuters.
Požar u nacionalnom parku Plave planine, zapadno od Sidneja, izbio je prošle sedmice i u njemu je uništeno više od 50 hektara rastinja.
Vatra je danas stigla i do Sidings springsa, gdje se u objektima observatorije, koji su evakuisani zbog požara, nalaze džinovski američko-australijski teleskopi pomoću kojih je otkriveno 30 novih planeta u svemiru.
Više od 140 požara u proteklih nedjelju dana gorjelo je u širokoj oblasti na sjeveru i zapadu australijske države Novi Južni Wels i na ostrvu Tasmanija.
Za sada je jedan vatrogasac sa Tasmanije jedina žrtva požara, mada je u najvećem požaru koji se prostirao na 100 kilometara uništeno oko 40.000 hektara rastinja i 28 domova u nacionalnom parku Warrumbungleu u Novom Južnom Welsu.