Vojna intervencija Francuske

Više od 100 ljudi, uključujući pobunjenike i Vladine vojnike ubijeno je u Maliju tokom francuskih zračnih napada kod grada Konna, u okviru vojne intervencije.

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian je saopćio da su francuski zračni napadi istjerali pobunjenike iz grada Konne i da je uništen pobunjenički zapovjedni centar.
Le Drian je kazao da su pobunjenici oborili jedan francuski helikopter i da je pilot podlegao ranama tokom evakuacije.
U napadu je učestvovalo stotine francuskih vojnika, a provedeni su noćni zračni napadi na tri pobunjeničke mete, kazao je Le Drian.
Ranije je zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS saopćio da će poslati vojnike u Mali do ponedjeljka kao dio međunarodne vojne kampanje koja ima za cilj obuzdavanje pobunjeničkih grupa koje kontroliraju sjever zemlje.
"Prije samo dva mjeseca je [francuski predsjednik] Francois Hollande kazao da neće biti borbenih jedinica na tlu", izvjestio je iz Pariza novinar Al Jazeere Rory Challands.
"Do sinoć, on je rekao da su francuske trupe ne samo poslane u Mali, već i da se one tamo nalaze. Stvari se odvijaju veoma brzo."
Patrole i provjere
Vojni zvaničnik u Maliju je rekao da su borci protjerani iz Konne, ali da grad, koji su pobunjenici zauzeli ranije ove sedmice, i dalje nije pod Vladinom kontrolom.
"Patroliramo gradom i vršimo provjere da vidimo da nema skrivenih islamskih ekstremističkih elementa", rekao je potpukovnik Diarran Kone.
"Prerano je reći kada ćemo u potpunosti zauzeti grad, jer trenutno ne kontroliramo grad. I dalje smo obazrivi."
Glasnogovornik grupe Ansar Dine Sanda Abou Mohamed je za Al Jazeeru rekao: "Teroristička francuska vojska je bombardirala Konnu. Bolnice su sada pune povrijeđenih. Većina žrtava su žene, djeca i starije osobe".
"Nemoguće je reći koliko je ljudi ubijeno, ali je broj ogroman", rekao je on. "Samo pet ubijenih su naši borci. Ostalo su nevini civili."
Ali Coulibaly, ministar za afričke integracije Obale Slonovače, kazao je da je mandat za iskrcavanje snaga ECOWAS-a u petak potpisao predsjednik te zemlje, te da će vojne snage biti u Maliju najkasnije do ponedjeljka. 

Regionalna vojna akcija

Predsjednik Obale Slonovače Alassane Ouattara trenutno predvodi rotirajuće predsjedništvo ECOWAS-a.
ECOWAS je mjesecima lobirao kod međunarodne zajednice da podrži njihov plan za regionalnu vojnu akciju kojom bi se okončala devetomjesečna okupacija malijskog sjevera. Taj dio zemlje su okupirale grupe Ansar Dine, MUJWA i Al Kaida u islamskom Magrebu (AQIM).
Dolazak snaga ECOWAS-a će biti prvo raspoređivanje vojnika afričkih nacija.
Francuska, čija kolonija je nekad bio Mali, saopćila je da je uključena u legitimnu vojnu kampanju koju su odobrili Ujedinjeni narodi. Rezoluciju UN-a kojom je omogućeno iskrcavanje vojnih snaga je napisala Francuska u oktobru prošle godine, a ista je usvojena u decembru.  
Zapadne vlade, prije svega Francuska, su izrazile zabrinutost nakon što su pobunjenički saveznici povezani sa Al Kaidom u četvrtak zauzeli Konnu, čime im je bio otvoren put ka glavnom gradu države, Bamaku, udaljenom 600 kilometara na jugu.
Pobunjenici su uveli šerijatski zakon u sjevernom Maliju. Njihovo zauzimanje Konne dovelo je do panike među stanovnicima obližnjih gradova Mopti i Severe.
Privremeni predsjednik Malija Dioncounda Traore je nakon pritiska malijske vojske za snažnijim djelovanjem u petak proglasio vanredno stanje.
Traore će otići u Pariz da u srijedu razgovara sa svojim francuskim kolegom Francoisom Hollandeom.
Stanovništvo se smirilo nakon što je javljeno da su zapadnjački vojnici i strani vojni avioni kasno u četvrtak stigli na aerodrom u gradu Severau.
Hollande je rekao da Francuska neće samo gledati kako pobunjenici napreduju ka jugu.

Upozorenja Pariza

Pariz je višestruko upozoravao da je pobunjeničko zauzimanje sjevera u aprilu prošle godine, olakšano neredom koji je nastao nakon što su niži vojni oficiri srušili Vladu, dalo pobunjenicima bazu za napade na okolne afričke zemlje, te na Evropu.
"Mi smo suočeni sa očitom agresijom koja prijeti samom opstanku Malija. Francuska to ne može prihvatiti", kazao je Hollande u novogodišnjem obraćanju diplomatima i novinarima u Parizu.
On je nedavno izjavio da se njegova zemlja neće miješati u afričke odnose.
Predsjednik Francuske je rekao da je rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je u decembru dozvolilo vojnu intervenciju u Maliju, koju bi predvodile afričke zemlje, omogućila intervenciju njegove zemlje u skladu sa međunarodnim zakonom.
Francuske vojne operacije, koje potpomažu malijskoj vojsci u borbi protiv pobunjenika, će "trajati dok god to bude neophodno", napisao je u pismu namijenjenom Vijeću sigurnosti francuski ambasador pri UN-u Gerard Araud, javlja Reuters.
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je kazao: "Sada kada su naoružane islamističke grupe napredovale ka jugu, situacija je postala napeta i nestabilna. Znam da su zemlje poput Francuske, Senegala i Nigerije odgovorile na pozive Vlade Malija, i nadam se da će ponašanje vojnika biti u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti."
Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država su za Reuters rekli da Pentagon razmatra opcije u Maliju, uključujući razmjenu obavještajnih podataka sa Francuskom, te logističku podršku.
Mali ima reputaciju funkcionalne demokratije, jer se u toj zemlji više od dvije decenije održavaju mirni izbori, dok je dio Afrike u kojem nalazi poznatiji po stalnim previranjima. 
Ta reputacija je izgubljena u samo nekoliko sedmica nakon vojnog puča prošlog marta koji je otvorio put ka pobuni.
Mali je treća najveća afrička zemlja po proizvodnji zlata i veliki proizvođač pamuka.
U Maliju se nalazi poznati pustinjski grad Timbuktu, drevni trgovinski centar pod zaštitom UNESCO-a. U tom gradu su prije pobune svake godine organizirani muzički festivali.
Izvori: Al Jazeera i agencije