(Video) Sirija

Dva napuštena pacijenta pobjegla su iz bombardirane psihijatrijske bolnice u sirijskom Aleppu nakon čega su ih ubili snajperisti.

Druge su vidjeli kako lutaju. Dva napuštena pacijenta pobjegla su iz bombardirane psihijatrijske bolnice u sirijskom Aleppu nakon čega su ih ubili snajperisti. U sukobima u Siriji do sada je prema informacijama UN-a ubili 60 tisuća ljudi. Dva muškarca snajperisti su ubili u srijedu, a iz Opservatorija za ljudska prava obavijestili su da i drugi psihički bolesnici lutaju ulicama, a riječ je o pacijentima psihijatrijske bolnice Ibn Khaldun u istočnom dijelu grada. Bolnica je stradala u granatiranju 23. prosinca za vrijeme sukoba između vojske i pobunjenika.
U videu koji su aktivisti objavili na YouTube-u prikazuje zrake sunca koje u bolnicu prodiru kroz rupe na zidovima i razbijene prozore. Jedan od liječnika rekao je za AFP da je uprava krajem prosinca uputila apel rodbini pacijenata da dođu po njih zbog pogoršanja sigurnosti u bolnici, prenosi 24sata.hr.
Da bi se došlo do bolnice u Aleppu treba proći opasne ceste gdje bijesne sukobi pa je i sam liječnik priznao da on, a ni njegovi kolege nisu htjeli riskirati svoje živote odlaskom na posao više od tjedan dana, tako da je više od sto pacijenata bilo prepušteno samo sebi.
Neki od pacijenata prebačeni su u prostorije jednog dobrotvornog društva, ali tu im se ne može osigurati potrebna skrb i čuvari pa pacijenti često bježe. Potvrdili su to i stanovnici koji su ih vidjeli kako lutaju ulicama. Kada ih pronađu vrate ih u ustanovu.