Nakon nekoliko dana žestokih borbi

Francuska vojska zračnim napadima pokušava zaustaviti napredak pobunjenika povezanih s Al Kaidom.

Zračnim napadima francuske vojske počela je vojna intervencija u Maliju. U kontra-ofanzivi, Francuzima su se pridružile nigerijske i seneglske trupe, dok su službeni Washington i čelnici Afričke unije pozdravili potez vlasti u Parizu.
Vlada Malija je ranije zatražila od Francuske da se vojno uključi i spriječi pobunjenike da zauzmu cijelu zemlju.
Nakon nekoliko dana žestokih borbi, pobunjenici, koje povezuju sa Al Kaidom, uspjeli su zauzeti grad Konu.
Pobunjenici su iskoristili sigurnosnu prazninu nastalu nakon vojnog udara u martu prošle godine, te sada kontroliraju dvije trećine zemlje. Vlada u Bamaku proglasila je vanredno stanje.
Pobunjenici su dobili podršku od Al Kaide u islamskom Magrebu, koja je u svom proglasu pozvala na borbu protiv francuskih okupatora i zbacivanje tiranina sa vlasti.
Pozvali su dobrovoljce iz susjednih zemalja da se pridruže u borbi i zaprijetili da će se konflikt prenijeti na druge zemlje.
Uputili su i posljednje upozorenje da će francuski taoci, koje drže u zarobljeništvu, biti pogubljeni ako se vojna intervencija nastavi.
Predsjednik Malija Dioncounda Traore kazao je da nema drugog izbora "nego pozvati na opću mobilizaciju velike vojske Malija da bi se suprotstavili po cijenu žrtve ako treba, tom kriminalnom planu. Imamo odgovornost da branimo svim snagama svaki centimetar neke teritorije".

Zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a

Predsjednik Francuske Francois Hollande kazao je da su francuski vojnici ušli u Mali kako bi zaustavili pobunjenike povezane s Al Kaidom koji napreduju prema Bamaku.
Hollandeovo saopćenje dolazi nakon što je Traore zatražio pomoć Francuske kako bi zaustavili napredak pobunjenika.

Mali je bivša francuska kolonija.

"Postupio sam po zahtjevu Malija, što znači da su francuske trupe danas poslijepodne dale podršku malijskim trupama", rekao je Hollande u petak. "Operacija će trajati dok god to bude potrebno."
Malijskoj vojsci već pomažu zapadne trupe, uključujući francuske, u kontraofanzivi protiv pobunjenika, potvrdio je zvaničnik Vlade Malija za AFP.
Ranije u petak, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ranije zatražilo je hitno raspoređivanje afričkih interventnih trupa u Maliju.
Izražavaju duboku zabrinutost zbog vojnih pokreta i napada, kako su ih nazvali, terorističkih i ekstremističkih grupa na sjeveru ove afričke zemlje, posebno njihovom zauzimanju grada Kona.
Nakon žestokih borbi u četvrtak, pobunjenici su zauzeli grad Kona. Sada se nalaze 600 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Bamaka.
Povodom situacije u Maliju Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je hitne konsultacije u New Yorku ranije u petak, a oglasio se i  Hollande.
"U posljednjih nekoliko dana teroristi su se grupisali na liniji koja razdvaja sjever od juga Malija. Čak su i napredovali i nastoje nanijeti presudan udarac postojanju Malija", rekao je Hollande.
"Francuska, kao i njeni afrički partneri, a i cijela međunarodna zajednica, to ne može prihvatiti. To ističem ovdje sa krajnjom ozbiljnošću. Suočavamo sa s očitom agresijom.
Odlučio sam da Francuska , zajedno sa afričkim partnerima, odgovori na poziv malijskih vlasti. Odgovor će biti strogo u ukviru rezolucije Vijeća sigurnosti. To će zaustaviti ofanzivu terorista, ako se ona nastavi."

EU će obučavati malijske snage

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je da je Evropska unija spremna podržati obuku malijskih oružanih snaga.
"Pozivam pobunjeničke skupine da odmah zaustave sve vojne operacije. Tačno je da su uloženi napori da se formira afrička interventna grupa, ali to neće biti isključivo vojno rješenje problema u Maliju. Politički napori se moraju intenzivirati i pregovori uz afričko posredovanje moraju biti nastavljeni", rekao je on.
Maja Kocijančič, glasnogovornica Catherine Ashton, visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, kazala je da je planiranje misije u toku.
"Pratimo kako će ono što se dešava u ovom trenutku utjecati na dalji razvoj situacije", dodala je ona.
Nemiri u Maliju u martu 2012. omogućili su Tuarezima, koji su se dugo osjećali marginaliziranima, da zauzmu sjever zemlje za novu domovinu.
Ali, u kasnijim mjesecima, pobunjenike su istjerale grupe koje su u savezništvu sa Al Kaidom i uvele šerijatski zakon na sjeveru zemlje.
Prošle godine se 15 zemalja zapadne Afrike, uključujući Mali, dogovorilo o prijedlogu da se vojnom intervencijom vrati sjever, te tražilo podršku UN-a.
Izvor: Al Jazeera i agencije