Slučaj u Indiji koji je uznemirio javnost

Pet muškaraca koji su optuženi za otmicu, silovanje i ubistvo 23-godišnje studentice iz New Delhija pojavit će se danas na sudu po drugi put. Ovaj slučaj šokirao je Indiju i širom zemlje izazvao rasprave o načinu tretiranja žena u toj zemlji.

Sudija očekuje da će slučaj biti riješen po brzom sudskom postupku. Trojica od peterice muškaraca će se izjasniti da nisu krivi po svim tačkama optužnice. Šestom osumnjičenom, za kojeg se misli da ima 17 godina, bit će suđeno na sudu za maloljetnike, prenosi BBC.
Mukesh Singh, Akshay Thakur i Ram Singh, koji će se izjasniti da nisu krivi, već su našli advokata, dok nije poznato šta će biti sa Pawanom Guptaom i Vinayom Sharmaom. Ukoliko svi budu proglašeni krivim suočit će se sa smrtnom kaznom. Tužilaštvo tvrdi da imaju jake forenzičke dokaze.
Sudija je odredio da preliminarno saslušanje bude održano iza zatvorenih vrata. Prvi dan suđenja prošao je dramatično, advokati su vikali jedni na druge te je suđenje često prekidano ili zatvarano za javnost.
Vrhovni sud u Delhiju kritikovao je policiju zbog silovanja koje se dogodio 16. decembra. Sud je utvrdio da je do sada suspendovan samo jedan policajac i postavio pitanje policiji: "Zašto pokušavate spasiti zalutalog policajca".
Žrtva i njen prijatelj napadnuti su u autobusu na jugu New Delhija. Djevojka je umrla dvije sedmice nakon napada u bolnici u Singapuru.