Historija se ne ponavlja - barem ne doslovno

Era vodećih svjetskih sila (SAD, Rusija, Zapadna Evropa) je u relativnom padu, pritiješnjene su političkom krizom i nagriženim gospodarstvom na domaćem terenu.

Rastuće sile (Azija, Južna Amerika) traže svoju poziciju u jednom od četiri ugla svijeta i, dok jedne traže novo mjesto za sebe u aktuelnom globalnom porijetku, druge propituju njihov legitimitet. 
Demokratija i despotizam međusobno se nadmeću, a svjetsko privreda je međusobno povezano kao nikada prije: tokovima novca, trgovine i ljudi i širenjem nove tehnologije koja poništava udaljenosti. Kao rezultat pojavljuje se globalno društvo, možda čak i globalna moralna svijest. SAD predvodi lokomotiva Wall Streeta, Azija se diže još jednom i, da, tu je problem na Bliskom istoku. Zvuči poznato? Isto je bilo i 1913, uoči Prvog svjetskog rata, piše Foreign Policy.
Na mnoge načine svijet 1913, godinu prije Prvog svjetskog rata, izgleda kao svijet danas. Nemoguće je pogledati kroz teleskop 100 godina unatrag bez jezovitog osjećaja prepoznavanja. No, može li nam svijet naših pradjedova stvarno pomoći da razumijemo svijet u kojem danas živimo, pita se Foreign Policy.
Historija se ne ponavlja - barem ne doslovno. Analogije iz jednog razdoblja ne mogu se u potpunosti preslikati na drugo, ali to ne znači da sličnosti ne postoje.
Analogije: Kina - Njemačko Carstvo, SAD - Velika Britanija
Između Kine 2013. i Njemačke 1913. mogu se povući jasne paralele, savremeni SAD prolazi kroz isto što i Britanija vijek prije.
No, dok je Njemačko Carstvo 1913. imalo iza sebe jedva 40 godina istorije kao jedinstvene države i bilo tek neznatno više naseljeno od Britanije ili Francuske, Kina 2013. ima već stoljećima kontinuiranu istorija kao igrač u međunarodnim odnosima, a usto i petinu svjetske populacije. Dok je njemački uspon bio istinski novi geopolitički fenomen 1913, uspon Kine danas je više povratak povijesnoj normalnosti. 
Slično tome, snaga i slabosti SAD-a 2013. nisu sasvim iste kao i one u Britaniji prije 100 godina. Danas je SAD, premda ima političke i ekonomske koristi od izdavanja glavnih svjetskih rezervi, teško u istom položaju kao Britanija vijek prije. Dapače, SAD je opterećen dugovima. S druge strane, Britanija nikada nije bila vojna velesila kao što je SAD danas.