Crne prognoze

Stručnjak navodi da će 2035. zapadnoevropsko domaćinstvo na hranu trošiti 50 odsto prihoda, pa se ona neće bacati kao danas...

Obrok od pravog mesa 2035. mogao bi da bude toliko skup da će ga jesti samo bogati, tvrdi holandski naučnik Mark Post sa Univerziteta Mastriht. Jedan od pionira nove tehnologije uzgoja sintetičkog mesa u laboratoriji navodi da bi kilogram prave svinjetine za dvadesetak godina mogao da košta čak 400 eura.

Stručnjak navodi da će 2035. zapadnoevropsko domaćinstvo na hranu trošiti 50 odsto prihoda, pa se ona neće bacati kao danas, ali će, s druge strane, prirodne namirnice biti nedostupne siromašnima. Stoga je Postov tim još 2011. predstavio uzorke sintetičke svinjetine, a ove godine namjerava da lansira prve kobasice i hamburgere iz epruvete. Procenjuje se da će prvi veštački hamburger koštati čak 250.000 eura, ali da će vremenom pojeftiniti.

Jelovnik za siromašne 2035.

Sir, puter i mleko - dobijaju se od genetski modifikovanih krava.
Krompir - jede se svaki dan, čak je i testenina napravljena od krompirovog brašna.
Meso iz laboratorije - kad se pojavilo, govorili su da ga je stvorio Dr Frankenštajn, ali je u međuvremenu postalo prihvatljivo i etički i cenom.
Hljeb - jede se isključivo crni, obogaćen vitaminima.
Pirinač ili ječam - malo pirinča ima za izvoz, pa je skup, tako da siromašni jedu ječam.