Vijesti iz svijeta

U nemirima, koji su izbili tokom parade Republikanskog duvačkog orkestra u Belfastu u Sjevernoj Irskoj povrijeđeno je 47 policajaca.

Policajci su tokom nemira napadnuti benzinskim bombama, petardama, ciglama i bocama.
Policija je tokom nemira upotrijebila vodeni top kako bi rastjerala masu. Među uhapšenima zbog izgreda je i 17-godišnjak.
Pred održavanje parade, orkestar je najavio da će uz njih tokom rute biti i oko stotinu pristalica. Policija je pred paradu izrazila očekivanja da će biti "manjih nemira " ali je do eskalacije došlo kasno popodne tokom povratka učesnika marša.
Policija je najavila da će odgovorni za nemire biti krivično gonjeni.
Policija Sjeverne Irske saopštila je da su nasilje izazvali lojalisti koji su demonstrirali protiv parade republikanskog benda.
Stranka Sinn Féin saopštila je da su na kuću u zapadnom dijelu Belfasta bačene benzinske bombe.
Atmosfera u sjevernom dijelu Belfasta je napeta još od prethodnog vikenda kada su se lojalisti usprotivili zabrani da njihovi bendovi sviraju sektaške pjesme dok prolaze pored crkve Svetog Patrika.
Postoje bojazni i od novih nemira krajem ovog mjeseca kada će nekoliko hiljada lojalista proći pored crkve Svetog Patrika 29. septembra kada je zakazana parada posvećena obilježavanju stogodišnjice Ulsterskog sporazuma, koji je potpisalo više od 400.000 protestanata.