Osama bin Laden: Ubijen hicem u glavu kad je provirio kroz vrata

Penzionisani pripadnik specijalne jedinice američke vojske "Foke" Matt Bissonnette opisao je do detalja kako je u maju 2011. godine ubio šefa Al Kaide Osamu bin Ladena. Bissonnette je cijelu akciju opisao u knjizi "No Easy Day", a prema njegovim riječima, Bin Ladena je ubio pucnjem u glavu, u trenutku kada je nekad najtraženiji svjetski terorista promolio glavu kroz vrata u svom skloništu u Pakistanu.

Odmah nakon smrtonosnog Bissonnetteovog hica, u prostoriju su upali ostali članovi eltine jedinice američke vojske i u Bin Ladena, koji je u samrtnom ropcu ležao na zemlji, ispalili još nekoliko šaržera metaka.

Sve ovo gledale su dvije Bin Ladenove udovice, koje su nakon toga plakale nad njegovim tijelom.

UPOZORENJE Upozoravamo čitaoce da bi neki dijelovi teksta koji slijedi, kao i fotografije, mogli biti uznemirujući za osjetljive osobe.


Maat Bissonnette u emisiji "60 minuta" na CBS-u

Izuzetno precizan opis akcije "Foka" razbesnio je advokate Pentagona, koji sada po svaku cijenu žele da odlože pojavljivanje knjižare u prodaji, zakazano za sljedeću nedjelju.

Bissonnette  (36), koji je knjigu napisao pod pseudonimom Mark Owen, sada se suočava sa optužbama za kršenje zakletve o ćutanju, koju je položio kada je prošlog aprila napustio vojsku SAD, ali i sa prijetnjama smrću koje mu upućuju mnogi islamski fundamentalisti širom svijeta.
 

Kuća u Pakistanu u kojoj se sakrivao Osama bin Laden

Pripadnici "Foka" u Pakistan su krenuli sa tri helikoptera, u kojem su bila po tri specijalca. Znali su da će u Bin Ladenovom skloništu osim njega naći i dvojicu njegovih kurira, braću Abrara Al-Kuvajtija i Almeda Al-Kuvajtija.

Prema Bissonnetteovim riječima, operacija je zamišljena tako da se specijalci spuste iz helikoptera ubiju vođu Al Kaide, ali se sve zakomplikovalo kada se helikopter, u kojem je bio i Bissonnette, srušio u dvorištu kuće u kojoj se Bin Laden sakrivao.

Drugi helikopter "Black hock", koji je trebalo da spusti na krov kuće, ipak se prizemljio izvan dvorišta kada su piloti vidjeli da se prva letjelica srušila. U dvorište su ih zatim pustili nepovređeni, ali "uzdrmani" vojnici iz prvog helikoptera.

Buka koju su helikopteri napravili probudila je Bin Ladena i njegove kurire, a jedan od njih, Ahmed Al-Kuvajti, otvorio je vatru na marince iz puške AK-47. U trenutku kada se se spremali da uzvrate vatru, na vratima se pojavila Al-Kuvajtijeva žena s djecom, među kojima je bila i beba u njihovom naručju. Žena je rekla da je njen muž ubijen, a čim je vidio par nogu kako leži na zemlji pored nje, Bissonnette je krenuo ka dijelu zgrade u kojem se nalazio Bin Laden.

Pomoću specijalnih naočara za noćni vid, marinci su upali u kuću u kojoj je bio Bin Laden i prvo očistili prvi sprat, a zatim se uputili ka drugom, na kojem se prema njhovim informacijama krio šef Al Kaide.

U tom trenutku na njih je vatru otvorio Abrar Al-Kuvajti, Ahmedov brat, ali su ga specijalci odmah ubili, kao i njegovu ženu, koja je skočila pred njega kako bi ga zaštitila. U uglu prostorije sedjeli su šćućureni djeca i jedna žena.


Cio tok akcije u prenosu "uživo" pratilo je cjelokupno rukovodstvo SAD

"Foke" su zatim krenule ka drugom spratu, gdje su eksplozivom razneli metalna vrata koja su djelila taj dio kuće od prizemlja. Odmah zatim upucali su čovjeka za kojeg se ispostavilo da je bio Kalid, jedan od sinova Osame bin Ledena, koji nije pucao u samoodbrani.
 
"Očekivali smo više borbe. Od sve te priče o umiranju za Alaha i samoubilačkim prslucima, samo je jedan od braće Al-Kuvajti opalio šaržer", piše Bissonnette.

U trenucima dok se približavao trećem nivou kuće, Bissonnette kaže da na pet stopa od vrha stepeništa čuo korake i zvuk punjenja puške. Tada je uslijedio i rafal. Bissonnette je pucao prema čovjeku koji je virio iza vrata, a odmah nakon rafala on se povukao.

"Ovo je naš dečko"
 

Glava Osame bin Ladena neposredno nakon ubistva

Marinci su utrčali u prostoriju i tamo zatekli dvije žene kako nariču nad tijelom mrtvog muškarca. Prema Bissonnetteovim riječima, muškarac je upucan u desnu stranu glave.

"Krv i djelovi mozga bili su prosuti pored njegove lobanje. Dok je još bio u samrtnom ropcu, tijelo mu se grčilo",  napisao je član "Foka".

On i još jedan njegov saborac ispalili su mu još nekoliko rafala u grudi dok nije prestao da se kreće. Najmanje troje djece prisustvovalo je cijelom događaju i bili su u stanju potpunog šoka.

Autor knjige dalje piše da su zatim marinci prišli tijelu i ustanovili da mu je cijela desna strana lobanje bila raznijeta metkom koji mu je prošao kroz čelo, kao i da su grudi bile razorene nakon što je pogođen iz automatske puške.

"Mislim da je ovo naš dečko",  rekao je jedan od članova ekspedicije, kojeg Bissonnette predstavlja kao "Toma".

Pentagon prijeti tužbom

Pentagon je upozorio da razmatra mogućnost tužbe protiv bivšeg pripadnika "Američkih foka" zbog toga što je prekršio ugovore o povjerljivosti kada je napisao knjigu o operaciji u kojoj je ubijen Osam bin Laden.

U pismu koje je Pentagon objavio, glavni advokat Pentagona je rekao da ministarstvo odbrane, takođe, razmatra mogućnost da tuži svakoga ko je sarađivao sa autorom knjige.

On je nagovestio i da bi vlada mogla tražiti zaradu od knjige.

U pismu upućenom "Marku Owenu", što je pseudonim pod kojim je knjiga napisana, navedena su dva ugovora o povjerljivosti koje je potpisao sa mornaricom i kojima se obavezao da nikada neće odati povjerljive informacije što bi bilo krivično djelo.