Veliki hit u SAD-u

Dokumentarni film '2016: Obama's America', koji sa konzervativnog stanovišta kritikuje predsjednika SAD Baraka Obamu, postao je jedan od najuspješnijih političkih dokumentaraca svih vremena, iako mu je premijera bila u Hustonu, a ne u Los Angelesu ili New Yorku, piše Asoccieted press.

"Obamina Amerika", film o korenima političkih uvjerenja Baraka Obame, popeo se - uprkos pretežno negativnim kritikama i nekonvencionalnom izboru za mjesto premijere - na sedmo mjesto bioskopskog boks ofisa u SAD i zaradio 6,5 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja. Uspjeh ovog filma, koji je zaobišao vladajuće liberalne vode u Holliwoodu, ne pokazuje znake posustajanja u izbornoj godini u SAD. 
"2016" je režirao Dinesh D'Suza, nekadašnji pripadnik administracije predsjednika Ronalada Regana i autor je nekoliko knjiga, od kojih je najpoznataija "The Roots Of Obama's Rage" (Koreni Obaminog gnjeva). 
Knjiga je osnova dokumentarca "2016" u kojem se tvrdi da su Obamina uvjerenja ukorijenjena u antikolonijalističkim stavovima njegovog oca, profesora iz Kenije, koji je uglavnom odsustvovao iz predsjednikovog života. 
Autori filma tvrde da novac nisu primili od Republikanske partije SAD, već isključivo od privatnih investitora.