Francuska

Francuska policija izbacila je u ponedjeljak ujutru na ulice 70 Roma, uključujući 19 djece, iz logora u blizini Pariza, čime će najvjerovatnije pojačati kritike na račun nove vlade zbog politike prema etničkim manjinama.

Policija je u zoru krenula s akcijom kako bi očistila logor iz pariškog predgrađa Evri nakon što je gradonačelnik izdao nalog za izbacivanje njegovih stanovnika, iz razloga sigurnosti i zaštite javnog zdravstva, prenosi Tanjug.

Logor je proglašen nesigurnim jer se nalazi na zemljištu u blizini željezničke pruge.

Ministar unutrašnjih poslova Mannuel Valls, koji je oštro kritikovan zbog izmještanja romskih logora od dolaska socijalista na vlast, nazvao je sanitarne uslove u naselju "nepodnošljivim".

Procjenjuje se da u logorima širom Francuske živi oko 15.000 Roma, od kojih je većina porijeklom iz Bugarske i Rumunije, a koji, u skladu s evropskim propisima o slobodi kretanja, ne mogu da budu spriječeni da uđu u Francusku.

Vlasti, međutim, mogu da ih vrate u zemlju iz kojih potiču ukoliko procjene da oni nisu sposobni da prežive bez pomoći države.

Kako bi umanjila kritike zbog politike prema migrantima, francuska vlada je najavila prošle sedmice da će ublažiti ograničenja s kojima se bugarski i rumunski migranti suočavaju na tržištu rada.

Vlada u Parizu istovremeno je objavila da ne odustaje od uklanjanja logora uprkos pozivima pojedinih ministara i grupa za ljudska prava da se rušenje romskih naselja zaustavi do pronalaska alternativnog rješenja za smještaj njihovih stanovnika.