Chavez proglasio trodnevnu žalost

Broj smrtno stradalih u jučerašnjoj eksploziji u rafineriji nafte, u venecuelanskoj pokrajini Falcon, dosegao je 39, saopštili su zvaničnici.

Zamjenik predsjednika Venecuele Elias Jaua, izjavio je da je u eksploziji u najvećoj rafineriji u zemlji poginulo 18 pripadnika jedinice Nacionalne garde, dok još uvijek nije potvrđen identitet šest osoba koje su stradale u eksploziji.

Zvaničnici Venecuele ranije su izjavili da se među stradalima nalazi i jedan desetogodišnjak.

Ministarka zdravstva Venecuele Eugenia Sader, navela je da je u eksploziji ukupno ranjeno 86 osoba od čega devet sa teškim povredama.

Poslije najveće ljudske katastrofe u naftnoj industriji u državi, predsjednik Venecuele Hugo Chavez proglasio je tri dana žalosti.

Chavez je u telefonskom javljanju u toku televizijske emisije zatražio da se obave sve potrebne aktivnosti kako bi se utvrdio uzrok eksplozije.

S druge strane, ministar za energetiku Rafael Ramirez izjavio je da je formirana komisija koja će utvrditi razlog curenja gasa u rafineriji.

U videosnimcima koje su na internetu postavili očevici ekplozije, mogla se vidjeti vatra koja se dizala duž cijele rafinerije Amuay, jedne od najvećih u svijetu.

Vladina glasnogovornica je saopćila kako vatrogasci drže pod kontrolom požar koji je buknuo nakon eksplozije u rafineriji smještenoj na poluotoku Paraguana na zapadu Venezuele iz koje se još diže oblak gustog dima.

Ministar energetike Rafael Ramirez kazao je da Venezuela raspolaže zalihama goriva koje garantiraju stabilno snabdijevanje domaćeg tržišta.

Katastrofa se dogodila jučer oko sat iza ponoći kad je eksplodirao gusti oblak koji se stvorio zbog curenja plina. U eksploziji su uništene i okolne kuće. Vatra je zahvatila dva velika spremnika goriva i okolno područje iz kojeg je odmah nakon ekplozije evakuirano stanovništvo.