Vijesti iz svijeta

Zbog jakih padavina, koje u Myanmaru traju već nekoliko sedmica, došlo je do poplava zbog kojih je 85 hiljada osoba evakuirano, a stotine hiljada hektara rižinih polja se našlo pod vodom

Najveća katastrofa u državi u posljednjih nekoliko godina je upravo ova poplava u kojoj su mnoga rižina polja ostala potopljena, a oko 200 hiljada osoba ugroženo, no, ipak, do sada nije bilo smrtno stradalih.

Prema vijestima lokalnih medija, mostovi, kuće i željeznice oštećeni su od jakih padavina i poplava.

Član ekipe za hitne intervencije u Myanmaru Soe Tun kazao je da su evakuirali 70 hiljada osoba, najviše iz južne pokrajine Delta koja je najteže pogođena poplavama, a u školama i manastirima uspostavili su 219 centara za hitnu pomoć.

Iz ostalih pokrajina evakuirano je 15 hiljada osoba, a Tun tvrdi da je pod vodom ostalo 240 hiljada hektara rižinih polja.

Tun je pojasnio da, zbog monsunskih kiša, svake godine u regionu dođe do poplava, ali i da je ove godine pala najveća količina kiše od 2004. On je poručio ljudima koji nisu bili u prilici da se spasu od poplava, da se prebace na više spratove kuća ili zgrada u kojima žive.

U pokrajini Delta u Myanmaru oluja Nergis je 2008. godine usmrtila 130 hiljada osoba, dok je 800 kuća i zgrada uništeno.