Trenutno najopasnija zemlja

Nakon ubistva japanske novinarke Mine Yamamoto u Halepu, ponovo je došla u pitanje sigurnost novinara u Siriji. Tokom proteklih 17 mjeseci, koliko traju vojne operacije u Siriji, 17 novinara je ubijeno, a turski novinar Cuneyt Unal, novinar el-Hurra Bešar Fehmi i drugi mnogobrojni lokalni novinari su nestali.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), u Siriji je ubijeno ukupno 17 novinara od novembra 2011. godine kada je ubijen prvi. Komitet je naglasio da je Sirija trenutno najopasnija zemlja na svijetu za novinare.

Japanska novinarka Yamamoto radila je i u Afganistanu i u Iraku tokom ratnih dešavanja u tim zemljama. Njeno tijelo je prevezeno u Tursku uz pomoć Slobodne vojske Sirije.

Turski novinar Cuneyt Unal, koji radi za Arapski kanal el-Hurra, i njegov kolega Bešar Fehmi su nestali 20. augusta. S njima još uvijek nije ostvaren nikakav kontakt.

Fotoreporter agencije Anadolija Sinan Gul ranjen je početkom avgusta prilikom fotografisanja borbi u Halepu između Slobodne vojske Sirije i vojske odane režimu Bashara al-Assada. Fotoreporter Sinan Gul, novinar Samet Dogan i snimatelj Kenan Yesilyurt, kao i više puta do tada, našli su se na poprištu sukoba. Oni su bili prebačeni uz pomoć Slobodne Vojske Sirije u sigurnu zonu.

Turski novinar Adem Ozkose i snimatelj Hamit Coskun, koji su otišli u Siriju kako bi snimili dokumentarni film, bili su oteti i 70 dana nisu mogli uspostaviti nikakvu komunikaciju sa ostatkom svijeta. Nakon diplomatskih kontakata, oni su oslobođeni