Ima i toga

Cijene goriva iz dana u dan izluđuju vozače širom svijeta. U ovoj priči donosimo deset zemalja koje sa cijenom benzina nemaju problema.

Stanovnici Venecuele već drugu godinu zaredom plaćaju najjeftiniji benzin na svijetu. Za litar benzina u Venecueli će se izdvojiti nešto više od 8 centi. Koliko je benzin jeftin pokazuje i slučaj da je u toj zemlji dosta popularno krijumčariti benzin u susjednu Kolumbiju, u kojoj je cijena benzina i do 40 puta veća. Ovaj vid krijumčarenja je popularniji čak i od krijumčarenja droge.

Druga država na ovoj listi je Egipat u kojem je litar benzina 11 centi. Visoko na ovoj listi je i Katar, u kojem benzin košta oko 15 centi po litru, ali je Katar prvi na listi omjera zarađenog novca i utrošenog u benzin. Katrani od zarađene svote troše samo 0,4% na benzin. Uz to treba dodati da je Katar zemlja sa najvišim platama. Prema podacima kojima raspolaže magazin Forbes, to je najbogatija nacija na svijetu. Prosječna plata u toj zemlji iznosi više od 3 hiljade eura.

Iako cijene na Kosovu i u regionu iz dana u dan rastu i dalje smo prilično daleko od zemlje sa najskupljom cijenom benzina. To neslavno mjesto je pripalo Norveškoj u kojoj cijena litre benzina stoji 2,25 eura. Norvežani od mjesečne plate na gorivo troše 7,4% primanja.

Top 10 zemalja sa najjeftinijim gorivom na svijetu:

10. Iran – 0,25 eura

9. Alžir – 0,20 eura

8. Kuvajt – 0,20 eura

7. Turkmenistan – 0,20 eura

6. Libija – 0,18 eura

5. Bahrein – 0,18 eura

4. Katar – 0,15 eura

3. Saudijska Arabija – 0,13 eura

2. Egipat – 0,11 eura

1. Venecuela – 0,8 eura