Povećavaju zalihe nafte

Evropske države povećavaju zalihe sirove nafte i goriva kako bi se uskladile s novim evropskim propisima, ali i pripremile na mogući izraelski napad na Iran.

Potkraj godine na snagu stupa nova direktiva, usvojena 2009. godine, koja ima za cilj ublažavanje utjecaja krize u opskrbi naftom. Direktiva propisuje da države članice EU-a moraju imati rezerve koje odgovaraju 90 dana prosječnog uvoza ili 61 danu prosječne potrošnje. Direktiva stupa na snagu 31. decembra.
 
Belgija i Holandija objavile su konkurse za uvoz ukupno 250.000 tona dizela i benzina koji bi trebali biti isporučeni u septembru i oktobru, objavile su njihove agencije.

Francuska je također ove sedmice kupila dizel i izabrala pobjednika konkursa za isporuku sirove nafte.

"To je još jedan neočekivan izvor podrške potražnji za naftom... To pokazuje kako geopolitičke bojazni zbog Irana i Sirije potiču potražnju za naftom čak i ako nema stvarnog poremećaja u ponudi", rekao je Seth Kleinman, voditelj energetskih istraživanja pri Citigroupu.

Izraelski mediji objavili su nedavno da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio na jesen napasti iranska nuklearna postrojenja.
 
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na to je u petak odgovorio ocjenom da je Izrael "kancerogeni tumor" kojem nema mjesta na Bliskom istoku budućnosti, što je međunarodna zajednica oštro osudila.