Platina važnija od ljudskih života

Najmanje 18 osoba je ubijeno nakon što je južnoafrička policija otvorila vatru na tamošnje rudare koji štrajkaju i prosvjeduju od prošlog petka, javljaju južnoafričke novinske agencije.

Do incidenta je navodno došlo nakon što se policija, prilikom postavljanja barikada i bodljikave žice, našla okružena masom od 3000 prosvjednika. Navodno su neki prosvjednici bili naoružani mačetama i kopljima, prenosi Index.

Deset osoba poginulo je i prije današnjeg krvavog incidenta u prosvjedima u rudarskom gradiću Marikani sjeverozapadno od Johannesburga. Rudnik platine, u vlasništvu Lonmin PLC-a, je fokalna točka sukoba koji je izbio zbog nesuglasice oko visine plaća rudara.

Borbe su eskalirale tijekom vikenda kada je poginulo i dvoje policajaca. Štrjkaši su se znali sukobiti i međusobno, ali i s lokalnim sigurnosnim snagama. Jučer je oko 3000 policajaca došlo na područje rudnika, a podršku su im davali i helikopteri. Prosvjednici su pojačanje dobili u grupi žena koje su se zaklele da će dati podršku svojim partnerima u njihovim zahtjevima za povećanjem plaća.

Is Lonmina su pak najavili kako ovi prosvjedi vjerojatno znače da kompanija neće ostvariti zadane ciljeve u proizvodnji za ovu godinu, a štrajkašima su poručili da će svi koji se tijekom tjedna ne vrate na posao dobiti otkaz