Jučer poginulo 84 ljudi

Situacija u Siriji i dalje se pogoršava, a kraj sukoba i krvoprolića u toj zemlji se ne nazire, javio je novinar agencije Anadolija koji se nalazi u Halepu. Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćila je da su u jučerašnjim oružanim operacijama sirijskih snaga sigurnosti protiv pobunjenika poginule najmanje 84 osobe.

U saopštenju londonske organizacije se ističe da je najviše poginulih bilo u glavnom gradu Damasku i njegovim provincijama, gdje je život izgubila najmanje 21 osoba.
 
Dopisnik agencije Anadolija iz Halepa javlja da se u naselju Salaheddin i dalje vode žestoke borbe između sirijske vojske i pobunjeničkih snaga Slobodne vojske Sirije. U isto vrijeme, tenkovi i artiljerija sirijske vojske ne miruju. Kiša granata i dalje pada po naseljima Halepa. Eksplozije, dim i smrt već sedmicama su svakodnevnica Halepa.
 
Damask, Halep, Idlib, Deyru-z Zor, Homs, Dera i drugi gradovi Sirije poprište su sukoba snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu i opozicione Slobodne vojske Sirije. I u tim gradovima sukobi se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom.
 
Sirijski narod živi u strahu i neimaštini. Jedini cilj ovih ljudi je da izbjegnu iz sukobima zahvaćenih područja. Sve su veće kolone onih koji bježe u susjedne zemlje.
 
U Turskoj je smješteno blizu 60 hiljada izbjeglica iz Sirije. Šatorsko naselje za kolektivni smještaj izbjeglica u Akcakaleu otvoreno prije pet dana, danas ima 8500 stanovnika.