Medijske spekulacije

Netanijahu navodno odredio 25.s eptembar Obami kao posljednji rok da jasno kaže da li će SAD preduzeti vojnu akciju.

Izraelski mediji, koji ne prestaju da sugerišu da su premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Ehud Barak blizu odluke o udaru na iranska nuklearna postrojenja, razmatraju danas kada bi se to moglo dogoditi.

Izraelska televizija objavila je da bi Izrael mogao napasti Iran između 2. oktobra i predsjedničkih izbora u SAD 6. novembra.

Ta procjena zasniva se na činjenici da bi se Netanyahu i američki predsjednik Barack Obama mogli sastati u Vašingtonu između 28. septembra i 1. oktobra, kako se navodno planira.

Prvobitno se očekivalo da će se dvojica lidera sastati u Njujorku na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN.

Tiražni izraelski "Maariv" piše danas da su Netanyahu i Barak odredili 25. septembar Obami kao posljednji rok da jasno kaže da li će SAD preduzeti vojnu akciju.

To je datum otvaranja zasjedanja GS u Njujorku koji se poklapa sa početkom Jom kipura, Dana pokajanja, jednog od najznačajnijih datuma u jevrejskom kalendaru.

 U slučaju da Obama to ne kaže javno, Izrael će, kako spekulišu mediji, ostvariti svoje planove da udari na Iran.

Iako su SAD posvećene bezbjednosti Izraela i ta zemlja može da računa na zaštitu od posljedica napada na Iran, Vašington poručuje da se "na njega ne računa" da Izrael završi posao, procjenjuje drugi kanal izraelske televizije.

Portparol Bele kuće Jay Carney istakao je sinoć da SAD i dalje čekaju da razgovori s Teheranom urode plodom.

"Mi i dalje vjerujemo da ima vremena i prostora za diplomatiju, mogućnost ostaje Iranu da iskoristi taj proces", rekao je Carney, izrazivši nadu da će se nastaviti razgovori Teherana sa pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i Njemačkom.

Bilo kako bilo, vjeruje se da Netanyahu ne može narediti napad na Iran prije nego što se sastane s Obamom, a iranska prijetnja biće glavna tema njihovih diskusija.

Netanyahu takođe ne može da naredi napad prije nego što se obrati GS 27. septembra, kako se planira. Biće to njegov posljednji apel međunarodnoj zajednici za čvršću akciju da se zaustavi Iran, javlja Kanal 10 izraelske televizije.

Izraelski mediji ne vjeruju da će napad uslijediti odmah poslije izbora u Americi, a potom će biti isuviše kasno zbog postignutog napretka i ograničenja izraelske vojne sposobnosti.
 
Kanal deset predviđa posljedice izraelskog napada - odmazdu Irana i saveznika te zemlje, uključujući libanski Hezbolah i palestinski Hamas u pojasu Gaze, a pominje i Siriju.

Izraelska vojska je u ljeto 2006. godine više od mjesec dana ratovala protiv Hezbolaha, kada su gerilci te šiitske organizacije ispalili 4.500 raketa na Izrael.

U slučaju da Izrael napadne Iran očekuje se da će na izraelske ciljeve biti ispaljeno oko 50.000 raketa, navodi kanal 10 tvrdeći da su to procjene u Jerusalimu, a broj mogućih žrtava oko 500, kako je još ranije pominjao Barack.

"Maariv" piše i da bi, ako Izrael napadne Iran, Vašington obezbjedio toj zemlji takozvanu vazdušnu odbranu od odmazde Teherana i njegovih saveznika.

Poruka koju su republikanci i demokrate u Vašingtonu poslali izraelskim kolegama, preko savjetnika bliskih Obaminom rivalu Mittu Romneyu i izraelskog ambasadora u SAD glasi - ako Izrael odluči da napadne Iran prije izbora, Obama će narediti američkim snagama da se pridruže vojnom naporu.

Takva intervencija omogućiće da Obama drugi put bude izabran za predsjednika, a u protivnom će ga po svoj prilici naslijediti republikanci.

Izraelski mediji, koji bombarduju javnost pomenutim spekulacijama, počeli su da objavljuju i specijalne priloge o tome kako bi se trebalo hraniti u skloništima od bombi.

Građani, u međuvremenu, ne prestaju telefonski da konsultuju novinske komenatotore, koji su u petak pokrenuli čitavu lavinu napisa o mogućem udaru, interesujući se da li je već vrijeme da uđu u skloništa.

Iran ne očekuje da će Izrael napasti

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ne vjeruje u izraelski napad na nuklearna postrojenja u Iranu, dok izraelska štampa posljednjih dana sve više piše o takvoj mogućnosti.

"Redovno smo svjedoci takvih neosnovanih izjava, ali smatramo da ne postoji osnova za takvu akciju", izjavio je portparol iranskog ministarstva Ramin Mehmanparast na konferenciji za novinare u Teheranu.

"Čak i ako neko od zvaničnika tog nelegitimnog režima želi da izvede takvu glupu akciju, unutar samog Izraela neće mu dopustiti da to uradi jer bi posljedice jedne takve akcije bile veoma teške", dodao je taj portparol. Iran, prema njegovim riječima, ne shvata ozbiljno te prijetnje.

Izraelska štampa posljednjih dana piše o mogućim napadima Izraela na iranska nuklearna postrojenja. Portparol Bijele kuće Jay Carney rekao je u ponedjeljak da Vašington smatra da još ima vremena za obnovu pregovora o nuklearnom programu Irana.