Al Qaedina škola za teroriste

U školama za obuku terorista u Somaliji djecu drže u lancima i ispiraju im mozgove da bi ih pripremili za samoubilačke akcije, prenosi Daily Mail, pozivajući se na saznanja do kojih je došao novinar Neil Doyle, stručnjka za terorizam i razotkrivanje aktivnosti terorističkih grupa.

Djecu, od kojih najmlađa imaju sedam godina, u terorističkim školama drže vezanu lancima za krevet i obećavaju im da će otići u raj ako poginu kao mučenici u samoubilačkim akcijama. 
 
Fotografije zatočene dece Doyle je objavio nakon što je policija izvršila prepad na školsku zgradu u Mogadišuu. Nastava se održava u jednom islamskom internatu, a vodi je pripadnik somalske terorističke grupe Al Shabaab, inspirisane Al Qaedom. Slične škole postojale su i u Afganistanu, gdje su talibani indoktrinirali učenice i obučavali ih za terorističke napade. 
 
'Nastavnik škole u Mogadišuu izjavio je da su učenici u lancima zato što su bežali s nastave. Većina roditelja, međutim, nije znala gdje su im djeca. Fotografije navode na zaključak da Al Shabaab uvodi ropstvo da bi proizveo generaciju djece vojnika i bombaša-samoubica', kaže Doyle.
 
'U borbama s vladinim snagama, grupa je izgubila veliki dio teritorije i sada očajnički pokušava da povrati pozicije tako što zloupotrebljava djecu', ističe on. 
 
Škola u kojoj djecu spremaju za teroriste otkrivena je nekoliko dana nakon što je Al Shabaab preuzeo odgovornost za napad u kome je ubijeno najmanje osam somalskih vojnika, kada je bomba na daljinsko upravljanje pogodila njihovo vozilo u Mogadišuu.