Izvještaj

Prodajom oružja Izraelu, koji nastavlja svoj užasni rat u Pojasu Gaze, proizvođači oružja izlažu se velikom riziku zbog olakšavanja ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Mreža Quds News Network prenijela je iz novog izvještaja grupe od 19 organizacija civilnog društva i sindikata, među kojima je Međunarodna federacija za ljudska prava (IFHR), da su najveće evropske finansijske institucije uložile milijarde eura u međunarodne proizvođače oružja koji prodaju oružje Izraelu.

QNN navodi iz izvještaja o kompanijama koje prodaju oružje Izraelu da su evropske finansijske institucije obezbijedile 36,1 milijardu eura u vidu kredita i pretplata te da posjeduju 26 milijardi eura u dionicama i obveznicama u kompanijama koje prodaju oružje Izraelu.

Prodajom oružja Izraelu, koji nastavlja svoj užasni rat u Pojasu Gaze, proizvođači oružja izlažu se velikom riziku zbog olakšavanja ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava, zločina protiv čovječnosti i genocida u Gazi, objavio je QNN.

U nastavku navodi, prema izvještaju, da od 2019. do 2023. godine 6 najvećih proizvođača oružja na svijetu (Boeing, General Dynamics, Leonardo, Lockheed Martin, RTX i Rolls-Royce) nisu prestali isporučivati oružje i sisteme naoružanja Izraelu.

Francuska banka BNP Paribas smatra se najvećim finansijerom kompanija koje prodaju oružje okupatorskoj državi, prema onome što je QNN prenio iz izvještaja, jer je od 2021. godine obezbijedila 5,7 milijardi eura u vidu kredita i pretplata.

Drugi veliki investitori koji se spominju u izvještaju su: Credit Agricole, Deutsche Bank, Barclays i Bank of England kao i norveški državni penzioni fond i osiguravajuća kompanija Allianz.

Masovna kršenja ljudskih prava

"Prema međunarodnim standardima poslovanja i ljudskim pravima, finansijske institucije imaju odgovornost da se pobrinu da ne ulažu u kompanije koje doprinose kršenju ljudskih prava“, rekla je Gaelle Dusepulchre, zamjenica direktora Ureda Međunarodne federacije za ljudska prava.

Izvještaj se ne podudara s istraživanjem koje je prethodno sproveo PAX kada je riječ o tome da je svih šest kompanija za proizvodnju oružja spomenutih u izvještaju isporučivalo oružje zemljama umiješanim u kršenje ljudskih prava ili međunarodnog humanitarnog prava, uključujući Izrael.

Brutalni rat u Pojasu Gaze doveo je do smrti više od 37.000 Palestinaca, pored toga što je izazvao ogromno razaranje i humanitarnu katastrofu u Gazi, navode organizacije za ljudska prava.

Međunarodne organizacije za ljudska prava i zvaničnici UN-a više puta su ukazivali na ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Holandski apelacioni sud je rizik od takvih kršenja naveo kao osnovu za svoju odluku donesenu u februaru o tome da Holandija treba prestati izvoziti dijelove borbenih aviona F-35 u Izrael, navodi Quds News Network.

U januaru 2024. Međunarodni sud pravde naredio je okupatoru da poduzme sve mjere da spriječi genocid u Pojasu Gaze.